Voorbereiding & Realisatie
Miriam Spermon
Miriam Spermon

Specialist Beplantingen, idverde Advies
T: 055 312 40 70

23 april 2020

Beplanting op een strooizoutroute

Strooizout. Wellicht een vreemd thema nu de dagen steeds warmer en langer worden. Maar voor vele gemeenten een actueel onderwerp, aangezien de beplanting nu aangelegd moet worden. Voor de gemeente Baarn heb ik een beplantingsplan gemaakt voor een middenberm op een strooizoutroute in de Regenboogstraat.

Waar moet je op letten?

Kustplanten en Middellandse zee planten kunnen vaak al beter tegen zeewind, dat is een eerste indicatie dat planten tegen strooizout kunnen. Het lastige is dat planten die voorkomen langs de Middellandse zee vaak niet tegen onze ouderwetse winters kunnen. Winterhardheid is dan ook iets wat meegenomen moet worden bij het zoeken naar geschikte soorten. En verder moeten de planten wel voldoen aan het wenselijke beheerregime. En dan kom je soms heel verassende soorten tegen, zoals bieslook, die gewoon in onze bermen kan staan en op verschillende plaatsen in Nederland ook al staat.

Mix van beplanting

Voor dit project was het een leuke uitdaging om hier passende beplanting bij te zoeken. Niet elke beplanting kan daar even goed tegen. Voor heesters is hier nog wel informatie over te vinden, maar bij de vaste planten wordt het al lastig. Toch heb ik hier een leuke mix van weten te maken met Buddleja ‘Blue Chip’, Clethra alnifolia ‘White Spire’, Spiraea japonica ‘Genpei’ en ‘Anthony Waterer’, Itea virginica ‘Little Henry’, Liriope muscari ‘Ingwersen’ en Geranium ‘Tiny Monster’ als soorten.

Uitgangspunt is geweest dat het past bij de ondergrond en veel kleur toevoegt aan de straat. Ik ben heel benieuwd naar het eindbeeld dat ik natuurlijk ook met jullie ga delen.

Mocht je interesse hebben in beplanting die tegen strooizout kan en tegelijk verrassend oogt, neem dan contact met me op.

Beplanting op een strooizoutroute
Miriam Spermon
Miriam Spermon

Specialist Beplantingen, idverde Advies

T: 055 312 40 70
E: miriam.spermon@idverde.nl

“Verrassend, passend groen.”