idverde Bomendienst
Marc Lansink
Marc Lansink

Vestigingsmanager, idverde Bomendienst
T: 06 20 96 10 80

14 oktober 2018

Bomen horen in een bos

Dit is nog steeds een credo dat ik van mensen hoor. Bomen horen in een bos, daar gedijen ze het best, geven ze weinig overlast door vallende blaadjes en rare beestjes, zorgen ze niet voor schaduw op ‘mijn’ zonnepanelen, staan ze niet in de weg als ik mijn auto wil parkeren. Ergens snap ik best dat er in een stedelijke omgeving overlast ervaren kan worden van bomen en ik zal ook niet ontkennen dat bomen goed gedijen in een bos, maar bomen hebben wel degelijk iets te bieden in stedelijk gebied!

Het klimaat verandert, dat hebben we dit jaar allemaal aan den lijve ondervonden. Allerlei droogte- en warmterecords sneuvelden en wat is het dan lekker om onder een boom te kunnen zitten of je auto er onder te parkeren. Niet in het bos, maar juist bij jou of mij in de straat. Volgens Urban Forestry Network levert de vochtverdamping van een grote boom hetzelfde koelingseffect als 10-kamer-airconditioners die de hele dag draaien! Die grote boom voor je huis verkoelt de omgeving, waardoor je huis minder opwarmt, en zo levert die boom je gewoon geld op. Hoe mooi is dat?

Een  ander voorbeeld van klimaatverandering is regen die in piekbuien valt. Dit is een enorme belasting voor het rioolstelsel, het levert risico’s op overstromende straten, en veelal vloeit het water weg zonder dat het groen ervan profiteert. Noodzaak dus om je gazonnetje alsnog te besproeien! Voor de berging van water zijn groene elementen (daktuinen, borders, parken, groeiplaatsen van bomen) juist uitermate geschikt. Voorwaarde is natuurlijk wel dat zo’n groen element goed is ingericht.

Een goed ingerichte groeiplaats betekent dat er kwalitatief en kwantitatief voldoende ondergrondse ruimte beschikbaar is voor duurzame groei. En nadrukkelijk dient er daarbij rekening gehouden te worden met waterberging. Dat kan op ‘natuurlijke’ wijze in grondvolume, maar ook met behulp van allerlei technische opties.

Horen bomen dus alleen in het bos? Of moet duurzame aanplant van bomen vanuit klimaatadaptatie juist gestimuleerd worden? Ik weet het antwoord wel.

Verschillende waterstromen en hydrologische processen bij een boom
Verschillende waterstromen en hydrologische processen bij een boom

Bekijk ook eens

De waarde van groen in Sterrenburgpark
Gemeente Dordrecht
Klimaatresistente boom

Future Green Citytour

Wil je meer weten over de meerwaarde van groen in klimaatkwesties? BTL is aanwezig bij de volgende edities van de Future Green Citytour:

Marc Lansink
Marc Lansink

Vestigingsmanager, idverde Bomendienst

T: 06 20 96 10 80
E: marc.lansink@idverde.nl

“Actief zijn over de volle breedte van het vakgebied, van beleid tot verplanten, draagt bij aan een groenere, boomrijke omgeving.”