• Home
  • Blogs
  • De digitale transformatie op volle toeren
Organisatie & Beheer
15 oktober 2019

De digitale transformatie op volle toeren

De transformatie naar datagestuurd werken in de groensector zit op dit moment in de hoogste versnelling. De Esri GIS Conferentie (het jaarlijkse grootste GIS-evenement in ons land) was dit jaar opvallend groen gekleurd. Digitale registratie van beeldkwaliteit, het monitoren van de eikenprocessierups en het bewaken van de voortgang van werkzaamheden met behulp van apps zijn slechts enkele voorbeelden van de vele toepassingen. De verandering van het inhoudelijke programma en het publiek de afgelopen jaren laat zien dat de digitale transformatie niet alleen meer iets is voor de ICT’er maar juist voor de mensen die het maken.

Herkenbaar, in veel gesprekken met de klant ontdek ik de vraag en interesse in technieken zoals Artificial Intelligence, Machine Learning en Internet of Things. Dit zijn leuke gesprekken waarin we samen nadenken over de mogelijkheden van deze technieken voor beheer van groen in onze openbare ruimte. Wat data kan betekenen voor de groenketen en wat het oplevert krijgen we steeds scherper in beeld.

En wat kan data dan betekenen en wat levert het bijvoorbeeld op?

  • We gaan efficiënter werken en besparen kosten doordat we met behulp van sensoren kunnen meten wat de vulgraad is van een afvalcontainer en we meten de vochtgraad bij bomen waardoor we weten wanneer we wel of geen water moeten geven.
  • We kunnen op basis van satelliet data en LiDAR 3D de huidige situatie in beeld krijgen, monitoren en de ontwikkeling volgen. Hoeveel groen hebben we? Wat is de samenstelling? Welke kwaliteit heeft het groen? Het zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die we met behulp van algoritmes kunnen beantwoorden.
  • We kunnen in ons beheer anticiperen op de ontwikkeling van morgen doordat we op basis van onze data trends herleiden.
  • En nog veel meer…

Van “reactief beheren” naar “voorspellend beheren”. De technologische ontwikkeling maakt dat de verandering naar datadriven maintenance binnen handbereik ligt. Doet u met ons mee?

Datagestuurd werken in de praktijk

Nieuw bomenbeleidsplan
Gemeente Meierijstad
Bekijk het project
Aanpak onveilige situaties door wortelopdruk
Gemeente Maastricht
Bekijk het project
Duurzaam terreinbeheer
BrabantWonen
Bekijk het project
Overzicht - Blog DJH

Stel mij een vraag