Beheer, onderhoud & gladheidsbestrijding
Tom van Nieuwaal

Hovenier A, idverde Realisatie
T: 0111-482187

06 december 2019

De nieuwe generatie wijkonderhoud?

Gemeentelijke instellingen en andere opdrachtgevers leggen ons de laatste jaren steeds meer milieueisen op. Dit om de belasting op het milieu, gezondheid en welzijn te beperken tot het minimum. Denk hierbij aan het afschaffen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het gebruik van zuinige (accu) machines.

Als voorman van het wijkgroen onderhoud word ik regelmatig met deze nieuwe eisen geconfronteerd. Dit is begrijpelijk en noodzakelijk, maar maakt ons werk ook lastiger en uitdagender.

Beheersen van onkruid

Ondanks dat bestrijdingsmiddelen verboden zijn, moet het onkruid wel bestreden worden. Het bestrijden maakt dan ook plaats voor ‘beheersbaar houden van’. Denk hierbij aan methodes waarbij warm water wordt gebruikt, hete lucht, branden en borstelen. Ook hier staan de ontwikkelingen niet stil. De inzichten die opgedaan worden, veranderen steeds waarmee ook de inzet van middelen en de daarbij behorende technieken veranderen.

Onbegrip

Het beheersbaar houden van onkruid levert bij bewoners van een wijk helaas nogal eens onbegrip op. We krijgen regelmatig de vraag waarom we op deze manier werken en of er niet meer gedaan kan worden. We proberen dan uit te leggen dat dit zo afgesproken is. We begrijpen echt wel dat bewoners hier niet blij mee zijn en dat wij, vanwege onze zichtbaarheid aanspreekpunt zijn, maar leuk is het niet altijd.

Constante scholing

Deze veranderende technieken zorgen voor ons als onderhoudsmensen dat wij ons constant bij moeten blijven scholen. Gelukkig is het klimaat in onze vestiging in Bruinisse zo dat hier volop aandacht en tijd voor is. We worden gestimuleerd om beurzen en opleidingen te bezoeken en volgen en praten er op de vestiging regelmatig over.

De nieuwe methodes roepen bij ons echt wel eens vraagtekens op. Maar: we hebben vertrouwen. De tijd zal het ons leren. En zo gaan wij iedere uitdaging en verandering aan voor een zo optimaal beeld van schone straten en paden. Vol enthousiasme gaan we deze tijd in: op weg naar een beter milieu. Want de toekomst: dat zijn wij!

Tom van Nieuwaal

Hovenier A, idverde Realisatie

T: 0111-482187
E: tom.v.nieuwaal@idverde.nl