• Home
  • Blogs
  • De weg naar veiligheid en veilig gedrag op de werkvloer
Blogs
Bianca Senssen
Bianca Senssen

KAM Coördinator, idverde Nederland
T: 0411 60 20 36

29 maart 2023

De weg naar veiligheid en veilig gedrag op de werkvloer

Afgelopen tijd is er op de diverse vestigingen het Veiligheidsspel “De weg naar veiligheid” gespeeld. Dit spel is speciaal voor idverde NL ontwikkeld met als doel om veiligheidsgedrag bespreekbaar te maken en op een leuke en andere manier collega’s uit te dagen om hierover met elkaar in gesprek te gaan.

We proberen de boodschap van onze veiligheidsprogramma Samen veilig werken, samen veilig terug op allerlei manieren uit te dragen. We hebben dit eerder gedaan met de veiligheidskaravaan en nu met dit spel. Lees hieronder meer.

Veiligheid saboteren?

Veel collega’s zien gelijkenis met het spel Saboteur, waar kabouters goud proberen te delven en saboteurs dit proberen te voorkomen. Op basis van dit spel wordt nu gekeken naar veiligheid. Hoe kunnen we op een veilige manier de finish bereiken? Wie of welke obstakels komen we onderweg tegen, waardoor het moeilijker wordt om veilig te werken? Aan de hand van de verschillende vragen en opdrachten wordt duidelijk welk team een ‘vergroener’ is en welk team ‘omstander’.

Het spel is onlangs op alle vestigingen en bij alle bedrijfsonderdelen gespeeld. Deze serious game is op alle vlakken nieuw en interessant, waarin je als groep eerlijk praat over regels, dilemma’s en gedrag. Welke risico’s nemen collega’s? Hoe spreken we elkaar aan? Waar lopen we tegenaan? Het verschil tussen wat ‘moet’ en ‘hoort’ en de dagelijkse praktijk.

We hebben veel positieve reacties ontvangen, maar misschien zeggen de beelden nog wel meer. En het mooie van het spel is dat we de vragen zelf kunnen aanpassen, het spel is dus vaker te gebruiken en dit gaan we dan ook zeker doen.

Bianca Senssen
Bianca Senssen

KAM Coördinator, idverde Nederland

T: 0411 60 20 36
E: bianca.senssen@idverde.nl