• Home
  • Blogs
  • Groene en duurzame sportparken, dat is de toekomst!
Blogs
16 februari 2021

Groene en duurzame sportparken, dat is de toekomst!

Verduurzamen en klimaat zijn thema’s die we de laatste tijd veel voorbij horen komen en ook in de sport klinken deze geluiden. Maar wat is nu eigenlijk een duurzaam sportpark en wat kunnen we nog meer doen om onze sportparken te verduurzamen?

Ruim een jaar geleden (januari 2020) werd De Routekaart Verduurzaming Sport getekend door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten, de provincies en het platform ondernemende sportaanbieders. Hierin staat hoe de sportsector de ambities uit het klimaatakkoord in de praktijk wil gaan brengen.

idverde NL heeft als speerpunt voor de komende jaren om verenigingen en gemeenten te ondersteunen bij het verduurzamen van de sportaccommodaties. Het verduurzamen van sportaccommodaties is niet alleen goed voor de clubkas, maar misschien nog belangrijker ook voor onze planeet.

Maar hoe ziet zo’n duurzaam sportpark er nu uit? Wanneer ik denk aan een duurzame accommodatie, denk ik aan weloverwogen keuzes m.b.t. veldconstructies (kunstgras/natuurgras/hybride?), een volop bloeiend en boeiend park met volop kansen voor biodiversiteit. Ook moet er gedacht worden aan slimme manieren van omgaan met de steeds extremere natte en droge periodes. Verder gebruiken we alleen nog circulaire inrichtingsmaterialen en kiezen we voor duurzame energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook daar is veel meer in mogelijk.

Hoewel de routekaart is getekend, is de weg naar ernaartoe nog lang, maar het loont om te verduurzamen! Minder kosten op de lange termijn. Wist je dat de terugverdientijd van het vrijwel CO2-neutraal maken van een sportaccommodatie in MINDER dan tien jaar terugverdiend kan worden?

Binnenkort komen er geregeld berichten op LinkedIn voorbij, waarbij kort wordt ingegaan op welke mogelijkheden en tips er zoal zijn om te verduurzamen. Onderwerpen die behandelt worden zijn onder andere: Verduurzamen MIP-MOP sportvelden, chemievrij onderhoud, klimaatbestendige natuurgrasvelden, waterloze hockeyvelden en nog veel meer. Benieuwd? Volg mijn profiel op LinkedIn de komende tijd.

Blog levi_1

Stel mij een vraag