• Home
  • Blogs
  • Hoe bereid je de bodem voor op de zomer?
Tuinarchitectuur
Miriam Spermon
Miriam Spermon

Specialist Beplantingen, idverde Advies
T: 055 312 40 70

25 maart 2020

Hoe bereid je de bodem voor op de zomer?

Het einde van het plantseizoen is alweer aangebroken. Gelukkig is het nog niet te laat om de bodem te verbeteren door het aanbrengen van een mulchlaag. Zo bereid je de plantvakken optimaal voor op de zomer!

Waar bestaat een mulchlaag uit?

Zo’n mulchlaag bestaat meestal uit een mix van bladcompost en kleine houtige delen. Het kan na het planten aangebracht worden. Door de mix met houtige delen blijft het goed tussen de planten liggen.

Door de bodem af te dekken met een mulchlaag vindt er minder verdamping plaats. Het onkruid wordt onderdrukt doordat er geen direct zonlicht op de bodem valt.

Bladcompost
Bladcompost
Fijne haarwortels van haag; een jaar na aanbrengen mulchlaag
Fijne haarwortels van haag; een jaar na aanbrengen mulchlaag

Hoe verloopt het proces?

De regenwormen trekken het langzaam de bodem in. De bodem wordt daardoor een stuk luchtiger en poreuzer. Zo’n mulchlaag voedt het bodemleven voor de duur van meerdere jaren. Het is dus een langzaam werkende meststof, die ervoor zorgt dat je een gezond bodemleven krijgt en dus een gezonde bodem.

Een gezonde bodem!

Het gevolg van het toevoegen van veel organische stof is dat de bodem veel beter vocht vast kan houden en opnemen. Het water kan beter de grond indringen en het vochtleverend vermogen van de bodem wordt vergroot. En dat is wel zo fijn wanneer we weer een zomer krijgen met uitdagingen zoals hitte en droogte of piekbuien.

Mocht je meer willen weten over klimaatadaptieve beplanting, neem dan contact met me op. Samen kunnen we kijken wat een passende oplossing is.

Mulchlaag in plantvak
Mulchlaag in plantvak
Miriam Spermon
Miriam Spermon

Specialist Beplantingen, idverde Advies

T: 055 312 40 70
E: miriam.spermon@idverde.nl

“Verrassend, passend groen.”