Opleidingsdagen buitenmedewerkers idverde Realisatie en Bras Fijnaart
Na twee coronajaren achter de rug te hebben, zijn we blij dat we de opleidingsdagen voor onze buitenmedewerkers weer hebben kunnen organiseren. Van..
Daktuin, Essentaksterfte, Iepziekte, Kastanjebloedingsziekte, Verplanten, Groeiplaats, Schoolplein, Zorgtuin, Sportveld, Treegator, Speeltuin
idverde staat voor hoogwaardige en specialistische kennis. De klanten waarderen idverde vanwege de specialistische kennis. Onze expertises zijn ondergebracht in onze 3 werkmaatschappijen die elkaar perfect aanvullen. Selecteer hiernaast de expertise waar u meer over wilt weten.
Vestigingsmanager, idverde Advies
T: 06 53 22 34 74
Bedankt voor uw aanvraag.
Onze expert neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.
De wens en de noodzaak om onze leefomgeving groener te maken, neemt toe. Mensen worden zich er bewuster van dat groen in de stad niet alleen prettig is, maar ook waarde creëert. En dat de noodzaak er is om onze steden leefbaar te houden, nu en in de toekomst. Tegelijkertijd is ruimte schaars in onze steden. Het is daarom logisch dat we duurzaam gebruikmaken van de ruimte die daken en gevels ons bieden, toch?
Bijna een eeuw geleden stelde de beroemde Frans-Zwitserse stedenbouwkundige en architect Le Corbusier zijn Vijf punten van een nieuwe architectuur op. Hierin benoemde hij als tweede punt “Le toit-jardin”: de tuin op het dak; het dak ingericht als buitenruimte. De oorsprong van begroeiingen op dak en gevel gaat verder terug dan Le Corbusier, maar de huidige techniek stamt wel ongeveer uit die tijd. Sindsdien staan ontwikkelingen niet stil. Tot het begin van deze eeuw lag de focus vooral op het verfijnen van de basiskwaliteit van daktuinen. Er zijn standaarden ontwikkeld voor zowel dakbedekkingstechniek als dakbegroeiingstechniek, waarmee een solide basis voor daken is gelegd. De ontwikkeling van de moderne gevelbegroeiing, waar beplanting in speciale systemen aan gevels wordt verwerkt, is recenter van aard. Ook hiermee is inmiddels enkele decennia ervaring en de techniek raakt verder uitontwikkeld.
Nu de basistechniek op orde is, ontstaat er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. De laatste jaren is het vergroten van het aantal functies van dak- en gevelbegroeiing onder de aandacht gekomen. Voorbeelden daarvan zijn dakmoestuinen, groen-blauwedaken (combinatie van waterberging en groen) en combinaties van PV-systemen met dakbegroeiing.
Men zou dan ook verwachten dat dergelijke ontwikkelingen op grote schaal worden toegepast. We weten al een eeuw dat de schil van een gebouw meer te bieden heeft dan alleen bescherming tegen de natuurlijke elementen. Nu kunnen we ook meerdere functies samenbrengen, waardoor er een nog grotere waarde ontstaat voor de gebouweigenaar, de gebruikers en de omgeving.
Er is een groeiend aantal voorbeelden waarbij opdrachtgever, architect en uitvoerende partijen met een eenduidige visie investeren in duurzame en multifunctionele bouwwerkbegroeiingen. Minimalistisch uitgevoerde groendaken als een “duurzaam behang” maken plaats voor betere en slimmere oplossingen. Als gespecialiseerd adviseur in bouwwerkbegroeiingen, werk ik al jaren aan meer bewustzijn en kennis bij opdrachtgevers en ontwerpers. We kunnen met elkaar zorgen dat we Le Corbusier’s “dialoog met de sterren” (zie citaat) verrijken en een toekomstbestendige, gezonde en prettige leefomgeving creëren. Tenzij je liever als klimaatscepticus de opwarming van de aarde een Chinees verzinsel noemt en je terugtrekt uit een akkoord met 194 andere landen.
Vestigingsmanager, idverde Advies
T: 06 53 22 34 74
E: albertjan.kerssen@idverde.nl