• Home
  • Blogs
  • Oude geënte bomen veel gevaarlijker dan tot nu toe gedacht
Boomziekten & -aantastingen
Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst
T: 06 12 51 33 10

05 oktober 2018

Oude geënte bomen veel gevaarlijker dan tot nu toe gedacht

In onze polders staat altijd wel wind. En als het daar waait, dan waait het vaak ook hard en ligt er eigenlijk altijd wel ergens  een boom omver. Deze symptomen worden o.a. waargenomen bij Fraxinus excelsior ‘Westhof’s Glorie’ waarvan zeer grote exemplaren bij een beetje stevige wind plots omver liggen. De oorzaak: meestal nog maar 1 goede wortel die vanuit de bovenstam is ontwikkeld. De onderstam is in de loop der jaren volledig vergaan waardoor er van een wortel gestel geen sprake meer is.  We noemen dit ook wel  uitgestelde onverenigbaarheid.

Boomverzorgers en boomtechnisch adviseurs zien bij een aantal soorten en cultivars steeds vaker symptomen die voorheen niet als gevaarlijk werden betiteld. Deze waarnemingen zijn zeer verontrustend en worden dan ook door BTL Bomendienst onderzocht. Uitgestelde onverenigbaarheid staat door recente ongevallen weer volledig in de belangstelling.

De oorzaak van het probleem ligt vele jaren achter ons, bomen die in de jaren ’60, ‘70 en ‘80 via oude methoden zijn vermeerderd krijgen nu last van breuk door uitgestelde onverenigbaarheid. In sommige gevallen kan het wel 40 jaar duren voordat stambreuk plaatsvindt en het meest zorgwekkende is dat de stamvoet er prachtig uit ziet bovengronds waardoor er geen belletje gaat rinkelen tijdens de BVC.

Blog - Oude geënte bomen veel gevaarlijker dan tot nu toe gedacht 2

Het probleem en de symptomen bevinden zich circa 50 centimeter ondergronds en daar kom je maar moeilijk achter. Bijkomend nadeel is dat in veel situaties de ent- onderstam combinatie wel verenigbaar is, maar niet duidelijk hoe het houtweefsel zich gedraagt bij een aantasting door hout parasitaire schimmels. Het is dus van groot belang om bomen die niet op eigen wortel staan extra in de gaten te houden.

Wij doen al jaren onderzoek naar de kwaliteit en breukvastheid van entplekken en één ding is zeker; iedere boom is anders en de kwaliteit van een entplek verschilt enorm per soort en zelfs cultivar.

Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst

T: 06 12 51 33 10
E: arnold.meulenbelt@idverde.nl

“De waarde van groen begint bij de groeiplaats!”