• Home
  • Blogs
  • Toezicht houden in een hoogveengebied
Voorbereiding & Realisatie
Sandra de Haan
Sandra de Haan

Technisch Adviseur, idverde Advies
T: 055 312 40 70

02 april 2020

Toezicht houden in een hoogveengebied

In augustus 2019 ben ik bij BTL begonnen. Het eerste project waar mijn collega Ron me mee naar toe nam was het toezicht houden in een hoogveengebied.

Ik kan mij die eerste wandeling vanaf de werkschuur naar het uitkijkpunt nog herinneren. Ron vertelde wat alle belangrijke zaken om op te letten. Niet alleen de uitvoering van de aannemer, maar ook hoe je zelf niet in een veenkuil terecht komt. Ik moet zeggen dat dit alles een ver van mijn bed show leek. Verdroogde veenplassen en de roep van de natuur om water was duidelijk zichtbaar. Mijn collega’s en de boswachters bleven zeggen dat het een verraderlijk gebied was, goed voor een nat pak, maar bij ruim 30 graden door het veld struinend leek alles prima toegankelijk en uitvoerbaar.

De seizoenen gingen voort en zo kwam de regen. Ineens snapte ik alle waarschuwingen. En de natuur toonde zijn ware gezicht. Wat eerst goed beloopbaar en bewerkbaar was, werd een verraderlijke bruine soep. In die tijd had ik een Friese stagiair bij die olijk riep “ ‘t ken net…!” Steevast was mijn vraag of hij Fries (it kin net) of Hollands sprak. Ook het volgen van de sporen van een moeraskraan is niet handig, ik spring niet zo ver over een sloot als hij kan overbruggen met zijn tracks.

In mijn foto’s zie je de tegenstellingen van de seizoenen. Het voelt nuttig om toezicht te houden en een schakel te vormen tussen de aannemer en de opdrachtgever. En nu… kijk ik er naar uit om hier over een half jaar weer aan de slag te gaan!

Zoek de verschillen

Zomer
Zomer: het groen op de voorgrond is geen gras, maar veen, een teken van droogte in het hoogveengebied.
Winter
Winter: via de kades en hogere delen is het terrein nog begaanbaar, dat betekent vaak flinke einde lopen. Balanceren over de pollen om naar de overkant te gaan is garantie voor natte voeten (of meer).
Sandra de Haan
Sandra de Haan

Technisch Adviseur, idverde Advies

T: 055 312 40 70
E: sandra.d.haan@idverde.nl