Iepziekte

Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst
T: 06 20 96 31 62

Iepen zijn bepalend voor het straatbeeld

De iep is karakteristiek voor het Nederlandse straatbeeld. Al eeuwen maakt deze sterke boom steden en dorpen leefbaarder. Iepen zijn erg mooi van vorm en geschikt voor veel grondsoorten. De boom is nauwelijks gevoelig voor zoute en vervuilende lucht en kan goed overleven in overleven in de stad. Iepziekte is in Nederland echter nog altijd de meest verwoestende ziekte bij bomen.

Oorzaken van iepziekte

Iepziekte is een schimmelinfectie bij iepen. De oorzaak van iepziekte is een schimmel die door de iepenspintkever wordt verspreid. De infectie door de kever begint in de kroon en verspreidt zich daarna verder door de hele iep. Ook wortelcontact veroorzaakt infecties. Iepen hebben wortelcontact over lengtes van meer dan 15 meter en op deze manier kan de schimmel zich van zieke naar gezonde bomen verspreiden, zelfs als de besmette boom al verwijderd is. Verwelking van de iep door wortelcontact, verloopt van beneden naar boven.

Kenmerken van iepziekte

Een geïnfecteerde iep kan in een vroeg stadium worden herkend aan gele of dorre blaadjes aan het uiteinde van takken. In een vergevorderd stadium drogen hele takken uit. Uiteindelijk kleurt de gehele kroon geel en bruin en verdort deze. Uitsluitsel of een iep besmet is kan alleen worden gegeven door middel van een dwars doorgesneden tak. Een geïnfecteerde iep bevat houtvaten met donkerbruine tot bruinzwarte structuren. Onder de bast zijn deze te zien als lengtestrepen. Bij een dwars doorgesneden tak zijn er stippels of een (gedeeltelijke) donkere ring zichtbaar.

Voorkom iepziekte met DutchTrig®

Uitval door iepziekte is te voorkomen door een preventieve injectie met DutchTrig®. DutchTrig® is een biologisch, organisch middel dat snel en efficiënt werkt. Het vaccin bestaat uit specifieke schimmelsporen, die het afweermechanisme van de iep activeren. Het injecteren is betrouwbaar en duurt niet meer dan 1 minuut.

Hoe werkt DutchTrig®?

DutchTrig® werkt preventief bij gezonde iepen en wordt in de actieve jaarring geïnjecteerd. Het injecteren met DutchTrig® kan worden vergeleken met de jaarlijkse griepprik. De afweerreactie vindt plaats in de gehele iep, waardoor de boom het hele groeiseizoen beschermd is tegen iepziekte. De injecties worden alleen uitgevoerd door gespecialiseerde en goed getrainde boomverzorgers van idverde Bomendienst. De behandeling met DutchTrig® moet jaarlijks worden herhaald.

Wat zijn de resultaten?

DutchTrig® wordt al jarenlang internationaal ingezet. Zo worden onder meer iepen in Nederland, de Verenigde Staten, Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Canada en Duitsland behandeld met DutchTrig®. Ieder jaar wordt onderzocht hoeveel geïnjecteerde iepen zijn behouden door de behandeling. Ook afgelopen jaar was het succespercentage erg hoog. Zo is 99% van de geïnjecteerde iepen in Nederland gezond gebleven na injecties met DutchTrig®.

Wilt u meer weten over DutchTrig®?

Ga naar de website van DutchTrig®

DutchTrig® in het kort

  • Voorkomen van iepziekte bij gezonde iepen
  • Snel, efficiënt en betrouwbaar
  • Wereldwijde inzet bij duizenden iepen
  • Bewezen succesvol

Integraal beheerprogramma

Voor het behoud van de iep is een integraal beheerprogramma onmisbaar. Denk hierbij aan: inventarisatie, inspectie, sanitaire maatregelen, monitoring en vaccineren met DutchTrig®. Intensieve inspecties in het groeiseizoen zijn belangrijk om zieke iepen op te sporen en te verwijderen. Gezonde bomen vaccineren met DutchTrig® voorkomt uitval. Onze experts helpen u graag bij het opzetten en uitvoeren van een integraal beheerprogramma.