Leerlingen van groep 5 en 6 van Bassischool Manjefiek hebben op woensdag 13 maart het eerste Tiny Forest in Maastricht aangeplant. Ze deden dit samen met initiatiefnemer IVN Maastricht, BTL, Gemeente Maastricht, buurtbewoners en IVN Natuureducatie. Het minibos is geplant in de wijk Malberg bij De Groene Wig. Wethouder Gert-Jan Krabbendam en directeur Yvonne Stegen van Basisschool Manjefiek plantten de eerste boom én onthulden het bord met de naam: Tiny Forest Manjefiek.
Meer groen in de stad met medewerking van kinderen
Wethouder Gert-Jan Krabbendam: “Maastricht wil meer groen. Met dit Tiny Forest is Maastricht ruim 600 bomen rijker met 32 verschillende inheemse soorten. Dat helpt in het opvangen van de klimaatverandering. Groen neemt CO2 op, zorgt voor zuurstof en helpt de effecten van wateroverlast en droogte op te vangen. En groen draagt bij aan een fijne leefomgeving en biodiversiteit. Daarom is het fantastisch dat we samen met de kinderen van Manjefiek ons eerste Tiny Forest aanplanten! Een groene ontmoetingsplek in de wijk waar kinderen leren over de natuur! Heel mooi dat dit gerealiseerd wordt in samenwerking met de school, de buurt, IVN Natuureducatie, BTL en medefinancier de nationale postcodeloterij.”
Samenwerking is essentieel
BTL is nauw betrokken bij de voorbereiding en aanleg van dit Tiny Forest. “We zijn trots en blij om bij dit mooie project betrokken te worden, omdat op deze manier de waarde van groen aan kinderen wordt meegegeven. Op een speelse en leuke manier komen zij in contact met groen en dragen ze bij aan een duurzame wereld”, zo geeft Tim Boesten (BTL Advies, Stein) aan.
Elke buurt zijn eigen mini bos
De komende twee jaar wil IVN Natuureducatie minimaal 100 Tiny Forests realiseren in Nederland. Want de minibossen vormen niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook een gezonde verblijfplaats voor mensen. Kinderen leren in het ‘buitenlokaal’ over de natuur en buurtbewoners kunnen elkaar ontmoeten op een prettige en gezonde plek. De bossen stimuleren biodiversiteit en bieden ook kansen om klimaatproblemen tegen te gaan. Voor meer info, klik hier.
Stel mij een vraag
Bedankt voor uw aanvraag.
Onze expert neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.