Nieuws

Bestrijding van bladluizen continu in ontwikkeling

Datum: 7 mei 2018

Sinds 2016 past BTL Bomendienst een verbeterde methode toe voor het bestrijden van bladluizen in bomen: we zetten zowel larven als poppen uit van het inheemse lieveheersbeestje Adalia bipunctata. Wegens groot succes passen wij deze methode ook in 2018 toe. Daarnaast zijn we druk bezig met innovaties, om nog effectiever op te kunnen treden tegen overlast door bladluizen. Bladluizen in bomen kunnen veel overlast veroorzaken. Ze produceren honingdauw, wat een plakkerige laag veroorzaakt op geparkeerde auto’s of straatmeubilair. BTL Bomendienst is in veel gemeenten actief met de bestrijding van bladluis. Dit doen wij door zowel larven als poppen uit te zetten van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje (Adalia bipunctata).

Larven én poppen voor een effectieve bestrijding van bladluis

Als alleen larven worden uitgezet, veranderen deze na enkele weken in poppen. Zolang de lieveheersbeestjes zich in het popstadium bevinden, vindt er geen luisbestrijding plaats en kan het aantal bladluizen ineens fors toenemen.

Ons advies: gelijktijdig larven en poppen uitzetten. De uitgezette poppen worden dan volwassen lieveheersbeestjes op het moment dat de uitgezette larven veranderen in poppen. De bladluisbestrijding gaat dan continu door, zodat de luizenpopulatie geen kans krijgt zich te herstellen. Bovendien zitten er met deze methode eerder in het seizoen al volwassen lieveheersbeestjes in de boom, die zich ook weer voortplanten.

Bestrijding van wollige dopluis

Behalve bladluis kunnen wij ook wollige dopluis voor u bestrijden. Ook deze luizen zijn te vinden in straatbomen, en ook zij produceren grote hoeveelheden honingdauw. Deze luizen bestrijden wij effectief met larven van het inheemse viervleklieveheersbeestje (Exochomus quadripustulatus).

In ontwikkeling: monitoren en voorspellen van overlast

BTL Bomendienst heeft veel aandacht voor verdere innovatie. Op dit moment werken wij aan een nieuwe methode om de mate van luizenoverlast niet alleen objectief te meten en te monitoren, maar ook gericht te voorspellen. Deze methode gaan we gebruiken om vooraf in te schatten wanneer de bestrijding moet plaatsvinden. Zodra deze methode ontwikkeld is, kunnen wij u nog beter helpen om te beslissen waar en wanneer bladluisbestrijding moet plaatsvinden? Luisbestrijding wordt dan nog gerichter en doelmatiger ingezet en is zowel effectief als kostenefficiënt.

Bent u geïnteresseerd in de bestrijding van bladluizen, en in onze methode om overlast te monitoren en voorspellen? Neem dan contact op met ons team Boomziekten & Aantastingen.

nieuws - Bestrijding van bladluizen continu in ontwikkeling
Stel mij een vraag