Nieuws
21 december 2017

Beweging in zintuigentuin bij zorginstellingen

Er is een constante zoektocht om onze zorg te verbeteren. Zorginstellingen zoeken naar mogelijkheden om hun cliënten in een prettige omgeving te laten verblijven. Gastvrijheid en klanttevredenheid zijn thema’s waarvoor veel aandacht is. Dat een groene omgeving een enorme ondersteuning is voor deze thema’s wordt steeds breder onderschreven. Het inzetten van de tuin ter ondersteuning van het zorgproces is dan weer een stapje verder. Om dit te bereiken is onderzoek bij en samen met de instellingen nodig.

Bruggerbosch in Enschede is één van de instellingen voor ouderenzorg die openstaat voor dit onderzoek. Manon Scheffers, ergo-therapeute, is een enthousiaste zorgverlener die dit onderzoek stimuleert. Wij moeten zoeken naar mogelijkheden om het handelen van dementerenden vast te houden, hen initiatief te laten nemen en zelfstandig te laten genieten, stelt zij.

1080x600-zintuigen

Techniek en zorg

Met onderzoek van studenten van de Universiteit Twente, ondersteund door Roessingh Research and Development (RRD), is er gezocht om met toepassing van creatieve technologie tot oplossingen te komen. Techniek krijgt in de zorg al een grote plaats, maar juist de creativiteit om het te gebruiken om interactie met dementerenden te verhogen, waardoor zij gestimuleerd worden tot handelen, is weer een vooruitgang.  Deze ideeën worden uitgewerkt in een omsloten tuin van Bruggerbosch. In die driehoek voelt BTL zich goed thuis. Zorg, wetenschap en praktijk, die combinatie gaat leiden tot vernieuwing.

1080x600-zintuigen2

Uitdaging

Naast het onderscheid dat met groen in een tuin gemaakt kan worden (kleur, vorm, reuk en textuur) en wat een tuin tot één geheel maakt, wordt met de toepassing van techniek weer een extra stimulans opgezet. Met de ondersteuning van de zorgmedewerkers wordt dit een fijne plek om te verblijven. Van deze omsloten tuin kunnen wij een hele uitdagende omgeving maken, waar cliënten op een innovatieve manier gestimuleerd worden tot handelen.

Wij willen graag samen met Bruggerbosch en RRD dit onderzoek verder brengen en toepassen in de praktijk. De resultaten die hieruit komen zijn weer de basis voor het toepassen van de opgedane kennis op andere plaatsen. De eerste stappen zijn gezet, wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

890x320-zintuigen

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws