Persbericht
Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 82 48 25 56

12 mei 2023

Bomendokter, geef die iep een (gr)iepprik!

Gewapend met metalen pistolen met medicijnen gaan Haagse bomendokters de komende weken op pad om 8.100 iepen in de stad een griepprik te geven. De prik beschermt de bomen weer een jaar tegen de gevreesde iepziekte. “Je hoort de boom het vaccin opslurpen”, zegt voorman Sander, een van de boomdoktoren van gemeente Den Haag.

Bomen kunnen net als mensen ziek worden. De iepziekte is een zeer besmettelijke schimmelziekte, die wordt verspreid door een kevertje. “En ook via de wortels kunnen zieke bomen hun gezonde buurman ziek maken. Dan kan het heel erg hard gaan”, zegt Sander van het Groenbedrijf van gemeente Den Haag.

Op het dieptepunt van de iepziekte, zo’n 25 jaar geleden, stierven soms tussen de 1.500 tot 2.000 bomen per jaar door de iepziekte in Den Haag. De gemeente controleert daarom nu jaarlijks alle iepen en tussen mei en september worden de iepen twee keer geïnspecteerd. De ene helft van de Haagse iepen bestaat uit iepensoorten die van nature beter zijn beschermd tegen iepziekte. De andere helft, zo’n 8.100 iepen, krijgt sinds 1996 elk jaar een prik om de iepziekte buiten de deur te houden.

Metalen waterpistool

“We werken met een soort metalen waterpistool met aan het uiteinde een kleine guts. Daarmee maken we een heel klein gaatje in de bast waarin we het middel DutchTrig, een verzwakte schimmel, spuiten. Dit doen we rondom in de boomstam na iedere 10 centimeter. Je moet daar best wat kracht voor zetten. En dan hoor je opeens een slurpend geluid: de boom slurpt het vaccin op”, zegt Sander.

Het was nog even spannend of Sander en zijn collega’s Michiel, Robert en Lorenzo begin mei wel konden beginnen met hun ronde. Het injecteren moet vroeg in het groeiseizoen gebeuren, als de iepen blad krijgen en als de bast droog is. Maar het is lang koud en nat gebleven.

Collega vaccineert iepen met DutchTrig in gemeente Den Haag
Wethouder Anne Mulder vaccineert eerste Iep in gemeente Den Haag

Sapstromen

“De bomen moeten blad krijgen, want dat is het moment dat de sapstroom op gang komt. Die zuigkracht is nodig om het vaccin door de boom naar boven te verspreiden. Heeft de iep nog geen blad of is de bast te vochtig, dan spuiten we eigenlijk voor niets”, zegt Sander. In het plantsoen aan de Volendamlaan op de hoek met de Nieuwendamlaan zette wethouder Anne Mulder (Buitenruimte) de eerste Haagse prik van dit jaar.

Specialistisch werk

Niet elke boomverzorger mag dit specialistische werk doen. De boomverzorgers hebben een spuitlicentie nodig om met dit biologische middel te mogen werken. Vervolgens gaan de Haagse boomverzorgers samen met de boomverzorgers van de licentiehouder van het middel, op pad. Ruim vijfentwintig geleden begon Den Haag als eerste stad in Nederland met een vaccin tegen de iepziekte.

Zie je een zieke iep? Meld het!

Een zieke iep herken je aan zijn droge, dorre bladeren. Na verloop van tijd verliest de iep al zijn blad. Als je een zieke iep ziet, meld het aan de gemeente.

Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 82 48 25 56
E: lonneke.tetteroo@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws