Nieuws
05 maart 2019

De aanpak van exoten is meer dan alleen bestrijding

Het probleem met exoten in Nederland wordt steeds groter. De toename van het aantal soorten en waarnemingen groeit met de dag en daarnaast wordt de ecologische en economische schade alsmaar groter. Uitheemse waterplanten richten grote schade aan in onze waterstelsels, Japanse duizendknoop groeit dwars door asfalt, kabels en leidingen heen en de grote reuzenberenklauw veroorzaakt zeer pijnlijke blaren bij mens en dier. Inheemse soorten worden verdreven, het is inmiddels vijf voor twaalf! Blijven we wachten op Den Haag? Of komen we in actie zoals ze in de provincie Zeeland en gemeente Amersfoort doen?

Bewust in de buitenruimte

Binnen ons vakgebied zijn invasieve exoten al geruime tijd een actueel onderwerp. Het accent hierin ligt vooral op bestrijden; een methode die pas in beeld komt als de exoot is gesignaleerd, is verspreid of al schade heeft veroorzaakt. Daarom is het erg belangrijk om naast het bestrijden ook aandacht te hebben voor preventie.

Onwetendheid mag geen excuus meer zijn

De verspreiding van invasieve exoten gebeurt nog steeds op onnodige manieren, onbewust maait een aannemer de volledige slootrand waar ook exoten staan en particulieren legen hun aquarium in het oppervlaktewater. Hierdoor krijgen invasieve exoten de kans de overhand te nemen bij oppervlaktewateren, met een sterke achteruitgang van waterkwaliteit en biodiversiteit als gevolg.

Diezelfde onwetendheid zorgt ervoor dat terrestrische planten, zoals de Japanse duizendknoop, in de groencontainer belanden tijdens het groenonderhoud van particulieren. Japanse duizendknoop is zo hardnekkig dat de wortelknopen in de composthoop overleven en bij toepassing in de tuin of stadsperk weer tot leven komt als volwaardige struik.

nieuws - Onwetendheid mag geen excuus meer zijn 3

Samenwerken voor succes

Inventarisatie, preventie, beheer, ruimtelijke ontwikkelingen, communicatie, monitoring, bestekken… Een hoop onderdelen waar je rekening mee dient te houden bij het aanpakken van invasieve exoten. Door de brede kennis binnen BTL, kunnen wij u ondersteunen bij alle facetten die om de hoek komen kijken wanneer u besluit om de invasieve exoten een halt toe te roepen binnen uw beheersgebied.

nieuws - Onwetendheid mag geen excuus meer zijn 2

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws