In de media
25 februari 2021

Een groene zorgomgeving heeft de toekomst

Een groene en natuurlijke omgeving doet iets ‘magisch’ met mensen. Zeker in de zorg, waar het draait om welzijn en gezondheid. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat groen hierop een positieve bijdrage heeft. Zeker als de groene buitenomgeving op de juiste manier is ingericht en aangekleed. Kortom: de zorgtuin is in opkomst.

Productmanager Zorg Peter Engering van idverde onderschrijft dit: “Mensen worden beter en gelukkiger van groen.” Daarom helpt hij bij het slim inrichten van een zorgtuin of buitenruimte. Passend bij de zorgvraag van de cliënten en bewoners. Hierbij trekken ze samen op met patiënten en cliëntenraden.

Groen voor welzijn en welbevinden

Een groene omgeving vergroot het welzijn en welbevinden van mensen. Peter: “Het is fijn om in een groene omgeving te zijn. Zeker als je ziek of herstellende bent, of in ene verpleegtehuis woont. Gelukkig is hier steeds meer aandacht voor. Vroeger werd er vooral gekeken naar ‘kijk groen’, nu wordt het volop als (behandel)middel ingezet.”

“Groen zorgt voor verbinding en stimuleert ontmoetingen, mensen worden er vrolijk van en het is goed voor de geest. Een therapiegesprek buiten is totaal anders dan een gesprek binnen. En buiten fysiotherapie-oefeningen doen, werkt fijn én heeft een beter effect. De omgeving moet hierop wel aangepast zijn. Een afdeling voor dementerenden vraagt om een andere samenstelling en beplanting dan een ziekenhuis of een tuin bij een GZ-instelling. Hier ligt onze expertise.”

Een groen zorgconcept

idverde is al jaren actief in het aanleggen van tuinen en groene omgevingsgebieden bij scholen, bedrijven, overheidsinstellingen en in de zorg. Hierbij ontzorgen we onze klanten: van de eerste plannen tot aanleg en onderhoud. Peter is de specialist voor de zorgsector. Peter: “Ik zorg ervoor dat onze juiste expert aanhaakt. Ik ben de schakel tussen onze experts en de klant.”

“We hebben een speciaal zorgconcept ontwikkeld. We maken plannen op maat, waarbij we rekening houden met budget, de zorgbehoefte, de omgeving en de wensen van medewerkers, bewoners, gebruikers en bezoekers. Alle positieve effecten van groen hebben wij in ons zorgconcept gebundeld. Hierin zijn alle mogelijkheden van ‘gezond groen’ vertaald naar praktische oplossingen. Er is nadrukkelijk aandacht voor participatie van bewoners en cliënten opgenomen. Denk aan: meedenken in de ontwerpfase, meewerken tijdens onderhoudsbeurten, een pluktuin of een toegankelijke moestuin op hoogte.”

Kans voor cliëntenraden

Bij groene vernieuwing ligt hierbij een belangrijke rol voor de cliëntenraad. Peter: “Cliëntenraden hebben een adviesrecht, waarmee ze veel kunnen bereiken. Zeker nu de groene buitenruimte volop wordt omarmd. Cliënten denken mee over de inrichting van de tuin, de wensen van de gebruikers en de mogelijke activiteiten die erin plaatsvinden.”

“Het is fijn als cliëntenraden al vanaf de eerste plannen betrokken worden. Dan kunnen hun adviezen direct worden meegenomen. Dit gebeurt vaak bij nieuwbouw of als de buitenomgeving op de schop gaat. Goed om te weten: aanpassingen van de buitenruimte gebeuren voor de langere termijn. Daarom gaan we voor een langetermijnrelatie.”

Sparren met Peter

Ook benieuwd naar de meerwaarde en kansen van groen voor uw zorginstelling? Peter vindt het leuk om zijn kennis en inzichten te delen. “Regelmatig kijken we samen met cliëntenraden en zorginstellingen wat er mogelijk is binnen een budget, regelgeving en de zorgbehoeftes. Per zorgbehoefte hebben we een aantal passende opties.”

Stel gerust uw vragen op het gebied van groen en de zorg aan hem. Peter geeft een eerlijk antwoord, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ervaringen uit de praktijk. Interesse? Stuur een mail naar: peter.engering@idverde.nl.

Peter Engering: “Het is fijn om in een groene omgeving te zijn. Er is steeds meer aandacht voor. Groen wordt steeds meer ingezet als (behandel)middel.”

Auteur: Niek Arts

Omslagfoto

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws