Nieuws
Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 82 48 25 56

06 mei 2020

Een karakteristieke boom in ons straatbeeld

De iep is karakteristiek voor het Nederlandse straatbeeld. Een prachtige boom qua vorm en geschikt voor veel grondsoorten. De boom is nauwelijks gevoelig voor zoute en vervuilende lucht en kan goed overleven in de stad. Hiermee maakt deze sterke boom steden en dorpen leefbaarder. Dit ‘nationaal’ erfgoed wordt wereldwijd gezien en geprezen en daar zijn we zuinig op!

Ieder jaar worden iepen aangetast door de iepziekte. Een verwoestende ziekte voor deze bomen.

Behoud van de iepen

Om iepen te behouden, is het van belang om de iepziekte onder controle te houden. Iepziekte is een schimmelinfectie bij iepen. De oorzaak van iepziekte is een schimmel die door de iepenspintkever wordt verspreid. De schimmel zorgt voor sterfte van de boom, waardoor een ‘broedboom’ ontstaat waarin een populatie kevers zich ontwikkelt. De zieke boom moet gedetecteerd en afgevoerd worden. Dit proces, net als het plaatsen van een nieuwe boom, is kostbaar en het duurt jaren voordat de boom dezelfde waarde heeft als de vervangen boom.

Preventief handelen

Al meer dan 25 jaar heeft BTL Bomendienst ervaring met het injecteren van gezonde iepen om ze te beschermen tegen de aantasting van de schimmel. Door preventief te handelen blijven bomen behouden. Deze injecties met DutchTrig® die de bomen jaarlijks krijgen, kosten een fractie van kappen en herplanting. In het afgelopen seizoen zijn zo’n 21.000 iepen geïnjecteerd en bedroeg het uitvalspercentage slechts 0,58%.

417
392

Juiste werkwijze

Ieder jaar, in mei, gaat het seizoen van start om de iepen te injecteren. De werkwijze dit jaar is aangepast aan de huidige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo wordt er bij de planning van injecteren rekening gehouden dat collega’s op meer dan 1,5 meter afstand van elkaar kunnen werken. We willen samen veilig werken om samen veilig terug te kunnen!

Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 82 48 25 56
E: lonneke.tetteroo@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws