In de media
Anne-Merlijn 244x244
Anne-Merlijn Rijntjes

Adviseur Spelen, idverde Advies
T: 055 312 40 70

21 juni 2022

Groen spelen is gezonde toekomst!

Het is bekend dat natuur goed is voor mensen. Dat zien en merken we steeds meer. Het is dan ook geweldig nieuws dat de vergroening is gestart en dat de gemeenten aan de slag gaan met een groene, gezonde en uitnodigende leefomgeving. We zijn gestart, maar er is werk aan de winkel!

In de huidige maatschappij wordt steeds meer omgekeken naar het effect van de fysieke, groene omgeving op mensen. De positieve effecten zijn al lang duidelijk en worden steeds bekender. Wat ons betreft kan het tempo omhoog. Het belang van kinderen blijft nog steeds achter ten opzichte van de volwassenen in de samenleving. Schoolpleinen zijn veelal grijs, buitenruimtes van kinderopvangcentra zijn veelal versteend en speeltuinen bestaan vaak uit tegels. Het beschikbaar aantal vierkante meters groen in een gemiddelde woonwijk biedt weinig opties voor de kinderen. Er is gelukkig ook goed nieuws; de vergroeningsslag is ook voor kinderen gestart! Het is onze missie om kinderen meer groen te bieden, zodat ze kunnen genieten van alle positieve effecten die buitenspelen, liefst in de natuur, heeft.

Bij natuur denkt men al snel aan een bos, de zee of een groot park. Maar ook natuur in kleinere zin heeft al grote voordelen. Elke dag 30 minuten buiten zijn heeft al positieve effecten. Een wandeling door de straat, tuinieren in de tuin of een buitenles voor kinderen. Als kinderen in hun vroege jaren al aangeleerd krijgen om natuur op te zoeken, doen ze dit in hun latere leven ook meer (OERR, 2019). Natuur werkt ontspannend, is goed voor de lichaamsbeweging en de kinderen krijgen frisse, schone lucht binnen. Uit onderzoek is gebleken (The Guardian, 2018) dat wanneer kinderen meer bewegen zij als volwassene ook meer bewegen en gezonder zijn.

Kinderen spelen veel, maar buitenspelen gebeurt steeds minder (Jantje Beton, 2020). Buitenspelen is juist ontzettend belangrijk, omdat het zorgt voor beweging en daarmee motorisch beter ontwikkelde kinderen met een gezonder gewicht. De frisse lucht is goed voor de ontwikkeling van de hersenen, waardoor ze beter nieuwe leerstof kunnen opnemen. Ook is de spanningsboog langer bij kinderen die buiten in de natuur zijn (Mieras, 2018). Daarnaast biedt natuur veel mogelijkheden tot verschillend type spel, is er meer ruimte voor taalontwikkeling en wordt er makkelijker contact gemaakt met leeftijdsgenoten.

Er zijn in Nederland steeds meer natuurlijke speeltuinen. Maar een combinatie van traditioneel spel met natuurelementen is ook van meerwaarde. Bijvoorbeeld door een combinatie te maken van een (traditionele) schommel en glijbaan enerzijds en een wilgenhut, stapstenen en een klimboom anderzijds. Een speelruimte met meer groen en meer natuurlijke elementen biedt kinderen talloze mogelijkheden tot eigen spel. Vanuit de pedagogiek wordt een rijke omgeving gezien als uitermate geschikt voor ontwikkelkansen voor een kind, met en zonder begeleiding van volwassenen (Paashuis, 2022; Curtis & Carter 2010). Een natuurlijke omgeving is rijk aan diverse elementen. Er kan gespeeld worden met blaadjes die van de boom zijn gevallen. En met zand en stokjes heb je al snel heksensoep! De stapstenen of boomstronken op een speelplek bieden verschillende mogelijkheden voor spel. Je kan erop zitten, balanceren, springen en ook als tafeltje gebruiken om de heksensoep aan te eten. Ook nodigt een boomstronk uit om op te chillen met vrienden.

Wij werken elke dag hard om de beste, groene, gezonde leef- en speelomgeving voor kinderen te bereiken. Wie doet er met ons mee, want samen bereiken we meer!
1080

Tekst geschreven door: Megan Beunk (Ontwerper Spelen bij idverde Advies) & Anne-Merlijn Rijntjes (Adviseur Spelen bij idverde Advies). Het artikel is gepubliceerd in Straatbeeld.

Anne-Merlijn 244x244
Anne-Merlijn Rijntjes

Adviseur Spelen, idverde Advies

T: 055 312 40 70
E: Anne-Merlijn.Rijntjes@idverde.nl

“Spelen in het groen is duurzaam ontwikkelen.”

Laatste nieuws

Meer nieuws