Nieuws
Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst
T: 06 12 51 33 10

11 maart 2019

i-Tree toepassen, doen!

De laatste jaren is i-Tree ontwikkeld voor de Nederlandse situatie. Dit is gebeurd in samenwerking met het platform i-Tree Nederland. Het platform bestaat uit een samenwerking tussen overheid, onderwijs en adviesbureaus, waaronder BTL Bomendienst. Veertien gemeentes hebben deelgenomen aan pilots, met als doel; i-Tree toepasbaar maken in Nederland. En dit is gelukt!

Inmiddels is de lancering van i-Tree Nederland geweest (14 februari) en neemt de i-Tree community in Nederland snel toe. Via social media zien we als het ware een explosie aan reacties. Dit benadrukt dat de waarde van bomen sterk wordt gewaardeerd en de vraag naar hoe deze vorm te geven nu eindelijk beantwoord wordt.

Deze waardering kan met i-Tree worden geconcretiseerd; i-Tree rekent met de ecosysteemdiensten van bomen en drukt deze uit in monetaire en maatschappelijke waarde: de baten. Naast de ecosysteemdiensten zoals het afvangen van CO2, water en luchtvervuilende stoffen, waarmee concreet gerekend kan worden, zijn maatschappelijke thema’s middels i-Tree te onderbouwen. Denk hierbij aan hittestress, toename piekbuien maar ook (bio)diversiteit.

Voorbeeld: hittestress als maatschappelijk probleem in de stad (Urban Heat Island). Het doel is het leefklimaat in de stad met bomen te verbeteren. Bomen zorgen voor verkoeling door schaduwvorming en verdamping en hebben daarmee invloed op de temperatuur in de stad. Middels i-Tree kan de samenstelling van het bomenbestand inzichtelijk worden gemaakt, waardoor de knelpunten en kansen naar voren komen. In combinatie met een hittekaart en berekeningen maakt dat het probleem of oplossing visueel en is daarmee ook concreet te onderbouwen.

i-Tree kan worden toegepast bij lokale kleinschalige en grootschalige projecten voor o.a. de gehele gemeente. Hiermee biedt i-Tree aanknopingspunten om met beleid, beheer en ontwerp gericht te sturen op de groene baten van bomen en deze optimaal te benutten.

Benieuwd hoe wij dit aanpakken? Bekijk de brochure of kom naar de workshop; i-Tree, stijgende temperaturen & stijgende baten op de Nationale Boomverzorgingsdag (21 maart in Arnhem).

i-Tree: wat is een boom waard?

Meer weten over i-Tree?

Rapportage i-Tree

Bent u benieuwd naar de eerste resultaten van i-Tree? Download dan de rapportage 'De baten van bomen, resultaten van i-Tree Eco in Nederland'

Download brochure
mockuper (4)
Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst

T: 06 12 51 33 10
E: arnold.meulenbelt@idverde.nl

“De waarde van groen begint bij de groeiplaats!”

Laatste nieuws

Meer nieuws