In de media
Albert Jan kerssen - 2020
Albert Jan Kerssen

Vestigingsmanager, idverde Advies
T: 06 53 22 34 74

08 april 2021

Lente

Zaterdag 20 maart is de meteorologische lente begonnen. Dit is de tijd van het jaar dat de natuur zichzelf vernieuwt, opnieuw ontwaakt en de vogels weer gaan fluiten op de takken van fris groene planten en bomen. Onwillekeurig kan ik me niet aan het beeld onttrekken dat ik vurig hoop dat we deze keer niet alleen de donkere winter achter ons laten, maar ook de huidige omstandigheden. Dat niet alleen de natuur, maar ook onze maatschappij zich weer kan richten op een meer florissante manier van leven.

Wat we in elk geval kunnen constateren is dat het afgelopen jaar de aandacht voor onze natuurlijke leefomgeving – weliswaar uit nood geboren – bij velen van ons stevig is toegenomen. Parken en natuurgebieden worden druk bezocht om te sporten, te wandelen, te ontmoeten op afstand en het gevoel van vrijheid te vieren binnen de beperkingen die gelden. Maar ook in de directe woonomgeving stijgt de aandacht voor de kwaliteit van de natuurlijke leefomgeving. Eind maart werd bekend dat 2020 een recordjaar was voor de tuinbranche, met een omzet die ongeveer 20% hoger lag dan die van 2019. Alleen de fietsenwinkels en bouwmarkten hadden een sterkere omzetstijging. Ook worden groene daken, het thema van deze editie, steeds meer mainstream. Waar ik tien jaar geleden nog regelmatig moest uitleggen wat een groen dak was, wordt tegenwoordig veelal enthousiast geknikt uit blijk van herkenning. Ter indicatie, het aantal webshops waar dakbegroeiingssystemen worden verkocht neemt zienderogen toe.

De beleving van groen is belangrijk voor mensen. Groen stimuleert concentratie en creativiteit. Het bevordert de cognitieve en emotionele ontwikkeling bij kinderen. Groen vermindert stress en kan medicijngebruik verminderen. Er is in feite een hele lijst aan fysieke en mentale gezondheidsaspecten waar groen een positief effect op heeft. Waarbij soms alleen al het kijken naar groen dat positieve effect teweeg brengt. Het is dus niet gek dat we meer groen dichter in de buurt willen hebben. En dat is precies waar een daktuin in de stad uitkomst kan bieden. Het biedt de mogelijkheid om, zelfs wanneer je geen tuin hebt, toch dat beetje natuur in de stad te kunnen beleven.

Een daktuin kan gezien worden als een levend schilderij in de stad met een rijk kleurenpalet dat met de seizoenen mee verandert. Bloeiende planten in de lente geven een rijk gradiënt aan kleuren en texturen. De zomer biedt vele tinten groen met verschillende bladvormen en hier en daar een accent. De herfstverkleuring brengt een overdaad aan warme kleuren als rood, oranje en geel. In de winter verliezen veel planten hun blad en kleur waardoor er tot de lente vooral veel variaties bruin te zien zijn. De sedums van een extensief dak kleuren in de winter rood waarna ze in het voorjaar weer meer kleuren terug krijgen. Ieder seizoen brengt zijn eigen sfeer met zich mee.

Albert Jan Kerssen, Dakenman van het Jaar
Albert Jan Kerssen, Dakenman van het Jaar

Wat mensen motiveert om tijd door te brengen in de nabijheid van groen is in zeker opzicht terug te brengen tot het hebben van een fijn gevoel. Dat klinkt wellicht wat onbenullig, maar het gedrag van mensen in de huidige situatie bewijst dat het hebben van dat fijne gevoel van grote waarde is. En daarnaast zijn er natuurlijk nog alle andere voordelen van een groene leefomgeving ten behoeve van aspecten als klimaatadaptatie en biodiversiteit in de stad. Laten we dus met elkaar van het momentum gebruik maken wat in gang is gezet om te werken aan een groene, gezonde leefomgeving. Laten we de mogelijkheden van deze lente ten volle benutten!

Deze column van Albert Jan Kerssen is ook verschenen in het vakblad Roof, editie april 2021.

Albert Jan kerssen - 2020
Albert Jan Kerssen

Vestigingsmanager, idverde Advies

T: 06 53 22 34 74
E: albertjan.kerssen@idverde.nl

“Bouwen aan groen door bouwen met groen doen wij op het hoogste niveau.”

Laatste nieuws

Meer nieuws