De herfst is in aantocht. We weten allemaal dat bomen extreem gecompliceerde organismen zijn en dat de herfst goed laat zien hoe bomen werken. Inmiddels is het transport van water en voedingstoffen in de boom tot stilstand gekomen. De deelnemers aan onze BTA-dag hebben dat met een speciale camera goed kunnen waarnemen.
Cladoptosis
Het proces heet cladoptosis en bestaat uit het regelmatig afstoten van takken. Het is vergelijkbaar met het afstoten of laten vallen van bladeren. Vooral bij eiken kunnen er takken worden afgestoten en hoewel dit meestal éénjarig hout is, kunnen takken met een lengte tot 1 meter worden afgestoten.
De oorzaak voor dit proces is waarschijnlijk tweevoudig:
- Onder het mom van zelfsnoei stoot de boom takken af die beschaduwd of ziek zijn en voorkomt zo dat er onnodige energie wordt verspilt.
- Onder invloed van droogte kan een boom niet enkel bladeren, maar ook takken en twijgen afstoten.
Onderzoek
Onderzoek van onder andere Prof. Dr. S. Rust laat zien dat het afstoten van takken vooral in de herfst plaatsvindt. Er is dan geen fotosynthese meer gaande in de bladeren en droogtestress is niet meer aan de orde. Bij cladoptosis ontstaat een keurige afgrendeling die een zeer ‘schone’ wond achterlaat en dus niet schadelijk is voor de boom. Er is dus geen enkele reden tot paniek.
Ron Schraven
Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst
T: 06 20 96 31 62
E: ron.schraven@idverde.nl