Persbericht
© Cor Noorman - Kievit (Vanellus vanellus) in de Bergboezem
Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 23 93 51 58

28 februari 2018

Natuurexcursies ‘Weidevogels’ in De Groenzoom

Na een lange winter is het eindelijk zover. De buitelende kieviten met hun karakteristieke jubelende roep boven de weilanden kondigen het naderende voorjaar aan. Het eerste kievitsei kan al rond 10 maart gevonden worden. Op woensdag 14 maart a.s. neemt beheerder Cor Noorman u mee naar de Bergboezem (onderdeel van De Groenzoom) om meer over weidevogels te vertellen. Vanwege de verwachte grote belangstelling, wordt er een wandeling georganiseerd om 13:00 uur en om 15:00 uur. Aanmelden kan tot uiterlijk een week voor aanvang via beheer@degroenzoom.nl. Geef duidelijk uw voorkeur voor een tijdstip aan!

Kieviten en grutto’s

In milde winters trekken kieviten niet weg, maar blijven hier. Zij zijn de eersten die hun broedterritorium afbakenen. Rond half februari arriveren ook de grutto’s (onze nationale vogel), na een reis van maar liefst 5.000 km vanuit West-Afrika met tussenstops in Marokko, Portugal en Spanje. Als ze in Nederland aankomen moeten de reserves nodig worden aangevuld om in topconditie te beginnen aan de broedperiode. De plasdrasplekken in de Bergboezem hebben dan ook een grote aantrekkingskracht op weidevogels en andere soorten steltlopers. Met hun lange poten kunnen zij door het ondiepe water lopen en met hun lange snavel dringen zij diep in de natte bodem door om hun voornaamste voedsel, regenwormen, te bemachtigen. Ook fungeert plasdras als belangrijke rust- en overnachtingsplek waar ze veilig zijn voor bijvoorbeeld vossen. Maart is dé maand om honderden weidevogels in een plasdras gade te slaan.

Verzamelpunt en aanmelden

De excursies zijn te voet, duren maximaal anderhalf uur en zijn gratis. De wandelingen op woensdag 14 maart starten om 13:00 uur en om 15:00 uur. Het verzamelpunt is de parkeerplaats langs de Boezemweg tegenover Molenweg 87, 2651 AC Berkel en Rodenrijs. Wilt u mee op pad? U kunt zich aanmelden door uiterlijk één week voor aanvang een e-mail te sturen aan beheer@degroenzoom.nl. Geef duidelijk uw voorkeur voor een tijdstip aan! Hondenbezitters wordt vriendelijk verzocht hun hond niet mee te nemen. Tip: Neem een verrekijker mee en zorg voor warme, winddichte kleding en waterdichte wandelschoenen!

© Cor Noorman - Grutto (Limosa limosa) in de Bergboezem
© Cor Noorman - Kievit (Vanellus vanellus) in de Bergboezem

De Groenzoom

De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare dat ligt in de gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp en wordt ten noorden begrensd door Zoetermeer-Rokkeveen. De Groenzoom was voorheen een gebied met veel glastuinbouw, maar is de afgelopen jaren doorontwikkeld voor recreatie, natuurontwikkeling en waterberging. De Groenzoom heeft het open karakter van een Hollandse polder met veel afwisseling van water, rietlanden, graslanden en veel houten landhekken. Beheercombinatie De Groenzoom bestaat uit BTL Realisatie en Groenaannemingsbedrijf Punt. BTL Advies verzorgt namens de beheercombinatie de ecologische begeleiding. Kijk op de website van De Groenzoom voor meer informatie.

Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 23 93 51 58
E: meggie.olijslagers@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws