Nieuws
Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst
T: 06 20 96 31 62

06 januari 2021

Nieuwe vergunningen voor iepenvaccin DutchTrig®

Al jaren beschermen diverse landen hun gezonde iepen tegen iepziekte. Dit doen zij door gebruik van DutchTrig®, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma. Het biologische vaccin is succesvol in Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. idverde Bomendienst, toelatingshouder en distributeur van DutchTrig®, is bezig met de vernieuwing van de producttoelatingen, zodat de betreffende landen kunnen doorgaan met het toedienen van het vaccin; met als doel om ook de komende jaren verspreiding van iepziekte tegen te gaan. ‘’Zweden (in de Noordelijke Zone) is de eerste die definitief akkoord heeft gegeven op de vernieuwde producttoelating, welke tot 31 oktober 2035 geldig zijn’’, aldus Ron Schraven, werkzaam als Hoofd Boomziekten en Aantastingen, bij idverde Bomendienst.

De iepziekte wordt overgebracht door de iepenspintkever. Jaarlijks maakt de iep een nieuwe houtlaag aan wat inhoudt dat het vaccin elk voorjaar moet worden herhaald. Het biologische en organische vaccin DutchTrig®, bestaat uit schimmelsporen van Verticillium, die het afweermechanisme van de iep activeren. DutchTrig® kan worden vergeleken met een vaccin. De iepen zijn niet ziek, maar worden wanneer ze gezond zijn ingeënt om de ziekte te kunnen afweren.

Al sinds 1992 heeft idverde Bomendienst ervaring met het toedienen van het DutchTrig® vaccin, om gezonde iepen te beschermen tegen ziekte. Iepen behouden is erg belangrijk: de bomen geven schaduw, koelte en zuiveren de lucht. Enkele iepen kunnen honderden jaren oud worden waarmee ze een monumentale status bereiken. Door jaarlijks het DutchTrig® vaccin toe te dienen, blijven naast schaduw, koelte en gezuiverde lucht ook de monumentale lanen en parken voor toekomstige generaties bestaan.

Om het DutchTrig® vaccin jaarlijks te injecteren, zijn vergunningen nodig. In elk land moeten de producttoelatingen na enkele jaren worden vernieuwd. De vergunningen zijn nodig om de actieve ingrediënten van het biologische vaccin te verkrijgen en toe te passen op de iepen. DutchTrig® is blij dat Zweden (in de Noordelijke zone) als eerste akkoord heeft gegeven betreft de nieuwe vergunningen.

De vraag naar de andere landen staat nog uit. Maar de verwachtingen zijn dat ook deze landen, na een aantal succesvolle vaccinatiejaren, binnenkort akkoord geven. DutchTrig® kijkt vol vertrouwen uit naar de samenwerking in de toekomst.

Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst

T: 06 20 96 31 62
E: ron.schraven@idverde.nl

“Kennis verbinden met de praktijk is waar wij de meerwaarde vinden en toepassen.”

Laatste nieuws

Meer nieuws