Nieuws
Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst
T: 06 12 51 33 10

10 april 2018

Praktijkdagen Zorgplicht en Bomen

Bij BTL Bomendienst stond maart onder meer in het teken van de zorgplicht. Na de storm in januari bleek wederom wat voor schade omgevallen bomen of afgebroken takken kunnen aanrichten en hoe belangrijk goede boomzorg is. Daarom gingen wij op 1 maart in gesprek met private terreinbeheerders en op 22 maart spraken wij met gemeentelijke beheerders. Want ongeacht het terrein dat je beheert, we hebben allemaal te maken met de wettelijke zorgplicht.

Van universiteit naar gemeente

Op 1 maart waren we te gast bij de TU/e en gemeente Lelystad opende op 22 maart haar deuren voor onze tweede praktijkdag van dit jaar. In Eindhoven startte Thijs Mooren (Terreinbeheerder, TU/e) de dag, en in Lelystad hield Hendrik Pars (Boombeheerder, gemeente Lelystad) een kort welkomstwoord en introductie over de jonge pioniers in de gemeente.

Boominspecties

Hierna ging Bjorn Olthof (Boomtechnisch Adviseur, BTL Bomendienst) op beide dagen in op systematische boomcontroles en de verschillende methodes die hiervoor gebruikt kunnen worden. Het werd snel duidelijk dat iedere boominspectie maatwerk is. Beheerders kunnen verschillende doelen hebben waarom ze de systematische boomcontrole willen uitvoeren, maar de juridische aansprakelijkheid is in de meeste gevallen aanleiding om een inspectie te doen. Sommige gemeentes maken meteen gebruik van de mogelijkheid om op dat moment meer data van de bomen te verzamelen. Deze data kan bijvoorbeeld zeer waardevol zijn bij het opstellen van nieuwe snoeibestekken of helpt bij het sneller beoordelen van kapaanvragen.

De soep wordt niet zo heet gegeten…

Mr. Jilles van Zinderen (Advocaat, MANZ legal – gespecialiseerd in bomenrecht) heeft aansluitend de wettelijke kant van de zorgplicht belicht aan de hand van actuele jurisprudentie. Hieruit blijkt dat de benadeelde bij schade moet bewijzen dat het beheer aan de bomen niet goed is uitgevoerd en dat de schade hierdoor is veroorzaakt. Tevens blijkt dat de eigenaar een mate van risico kan nemen, mits dit te onderbouwen is. Aansprakelijkheid is niet vanzelfsprekend en soms heb je gewoon pech…

Rondje in het veld

Zowel bij de TU/e als in de gemeente Lelystad was het vervolgens tijd voor een rondleiding onder leiding van respectievelijk Thijs Mooren en Pieter Dijkstra (Toezichthouder Bomen, gemeente Lelystad). Ook hebben de inspecteurs van BTL Bomendienst de inspectiemethoden uitgelegd en een boom onderzocht.

In Lelystad zijn de deelnemers aansluitend in teams verdeeld, waar zij vijf casussen kregen voorgelegd bij bomen in het stadscentrum. In deze casussen kwamen veel aspecten van de systematische boomcontrole naar voren. Hieruit bleek dat voldoende kennis en ervaring onontbeerlijk zijn voor het uitvoeren van een goede boomveiligheidscontrole.

Wordt vervolgd

Al met al twee geslaagde dagen met enthousiaste deelnemers. Heeft u deze dag gemist en bent u ook geïnteresseerd in dit onderwerp? We organiseren spoedig weer een praktijkdag over de zorgplicht. U kunt uw interesse kenbaar maken door een e-mail te sturen aan Arnold Meulenbelt (arnold.meulenbelt@btl.nl). Houd deze pagina in de gaten voor andere evenementen die BTL voor u organiseert of waaraan wij deelnemen.

Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst

T: 06 12 51 33 10
E: arnold.meulenbelt@idverde.nl

“De waarde van groen begint bij de groeiplaats!”

Laatste nieuws

Meer nieuws