De Regenboogbuurt in Almere Buiten is toe aan groot onderhoud. Vooral de bodemdaling vraagt om actie. De bodemdaling wordt aangepakt en verbonden aan andere klimaatadaptieve ambities. Door aan het thema klimaatadaptatie te werken bouwt de gemeente Almere verder aan haar groene en gezonde stad. Als onderdeel van het bouwteam dragen wij als BTL hier aan bij. Het gehele project is als 250ste voorbeeld op het Kennisportaal geplaatst.
De voorbeeldenkaart op het Kennisportaal toont een overzicht van klimaatadaptatieprojecten in Nederland. De kaart bevat inmiddels 250 voorbeelden: van stresstesten tot strategieën en van onderzoeken tot uitgevoerde adaptatiemaatregelen. De Regenboogbuurt is een mooi voorbeeld waarbij meerdere adaptatiemaatregelen gelijktijdig uitgevoerd worden. Daarnaast is er een deelproject binnen de Regenboogbuurt, de Pigmenthof, opgenomen als onderzoekslocatie in het Kennisportaal.
Intensieve samenwerking
De gemeente Almere renoveert de verzakkingen en de openbare ruimte in de Regenboogbuurt. Het groen krijgt daarbij ook een flinke opknapbuurt en de gehele wijk wordt onder de loep genomen. Klimaatadaptatie is een belangrijk aspect binnen het groot onderhoud. Binnen het bouwteam, bestaande uit de gemeente Almere, Dusseldorp Infra, Sloop & Milieutechniek, BTL en Arcadis, wordt nauw samengewerkt en kennis gedeeld. Op deze manier kunnen ambities in de Regenboogbuurt gemakkelijker gerealiseerd worden.
Duurzaamheid en klimaat
Naast het project in de Regenboogbuurt voert BTL natuurlijk nog veel meer uit op het gebied van duurzaamheid en klimaatadaptatie. Zo is BTL partner van NL Greenlabel, heeft zelfs een enkele terreinlabel experts en BREEAM-NL Gebiedslabel experts in huis. Deze informatie en expertises dragen bij aan een integratie van klimaatdoelstellingen en duurzaamheidsaspecten in verschillende soorten projecten.
Julia van der Heijden
Adviseur Klimaatadaptatie, idverde Advies
T: 0348 507 110
E: julia.vd.heijden@idverde.nl