Nieuws
Jort Bosman
Jort Bosman

Boomtechnisch Adviseur, idverde Bomendienst
T: 055 599 94 44

28 december 2017

Luisbestrijding voorkomt rouwvliegoverlast

In het afgelopen seizoen hebben horecaondernemers overlast gehad van rouwvliegen. Zwermen van deze zwarte en circa 1 cm grote insecten bevonden zich op en om de leilindes bij terrassen in Goirle. Bezoekers ondervonden hinder van de vliegen en ondernemers waren bang hierdoor klanten mis te lopen. Wat te doen?

Wat is het probleem?

Van rouwvliegen is bekend dat er jaarlijks twee perioden zijn waarin de vliegen actief zijn. Afhankelijk van het seizoensverloop, zijn deze zogenaamde ‘vluchten’ voornamelijk in mei en augustus te verwachten. De precieze periode en het aantal vliegen verschilt van jaar tot jaar. Zo is er in sommige jaren nauwelijks iets merkbaar en in andere jaren wordt het lokaal als een plaag ervaren. De periode valt dus precies samen met de momenten dat een terrasbezoek aangenaam is.

Honingdauw op linde
Honingdauw op linde

Oplossing?

Rouwvliegen verplaatsen zich meestal in zwermen en worden onder andere aangetrokken door honingdauw. Honingdauw is de plakkerige uitscheiding van bladluizen die voornamelijk op lindes worden aangetroffen. Om directe overlast van de plakkende druppels te voorkomen, is luisbestrijding door middel van het uitzetten van larven en poppen van lieveheersbeestjes een bekende en effectieve maatregel.

Zo wordt in lindes die boven terrassen of parkeerstroken hangen vaak luisbestrijding uitgevoerd om plakdruppels op het terras, de bezoekers of de auto’s te voorkomen. In bomen die niet direct boven terrassen hangen, wordt meestal geen luisbestrijding toegepast. Vallende druppels veroorzaken in die gevallen immers geen directe overlast.

Een voorbeeld hiervan is de situatie in Goirle zoals hierboven beschreven en waar het te laat was voor actie. Om overlast door rouwvliegen te voorkomen is het echter aan te raden om in deze bomen toch preventief luisbestrijding toe te passen. Op deze locaties vormen de druppels op zichzelf geen probleem, maar de vliegen die erdoor worden aangetrokken wel. Bij het bepalen van locaties voor luisbestrijding is het dus verstandig om verder te kijken dan de boom breed is!

Jort Bosman
Jort Bosman

Boomtechnisch Adviseur, idverde Bomendienst

T: 055 599 94 44
E: jort.bosman@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws