Nieuws
Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst
T: 06 12 51 33 10

20 september 2022

Trekproef voorspelt stabiliteit en breukvastheid bij bomen

Het team van idverde Bomendienst heeft deze maand een trekproef met Tree Kinetics uitgevoerd in gemeente Apeldoorn. Tree Kinetics is nieuw aangeschaft onderzoekapparatuur waarmee gemeten kan worden of de wortels van de boom voldoende stabiliteit geven. Dit is belangrijk om onveilige situaties, zoals het omvallen van bomen bij stormachtig weer, te kunnen voorkomen. Naast de stabiliteit van de boom kan je hiermee ook de breukvastheid onderzoeken.

Trekproef

‘’Als Boomtechnisch Adviseur zijn je ogen van levensbelang, want als je goed kijkt vertelt een boom precies welke krachten het krijgt te verduren en welke spanningen dat met zich meebrengt. Dit zie je aan o.a. ribvorming, overwalling van wonden, de vorm van de stam en de wortelaanzetten van een boom,‘’ vertelt Arnold Meulenbelt (Hoofd Boomtechnisch Advies | ETT, bij idverde Bomendienst).

Maar als je wil weten of een boom nog stabiel is nadat er bijvoorbeeld graafwerkzaamheden zijn geweest,  kan je niets aan de buitenkant zien. Meulenbelt: ‘’Om toch te weten hoe het met de boom gaat, hebben we de nieuwe onderzoeksapparatuur Tree Kinetics (trekproef) aangeschaft. Het woord zegt het al. Bij een trekproef wordt een boom onderzocht door eraan te trekken. Met de specialistische meetapparatuur (inclinometers) verzamelen wij informatie over het kantelen van de kluit van de boom. Vervolgens kunnen we met behulp van het bijbehorende softwareprogramma “Arbostat” uitspraken doen over de stabiliteit van de boom en de veiligheid van haar omgeving.’’

Afbeelding 1
Afbeelding 2

Breukvastheid

Naast de stabiliteit van de boom kan je met behulp van de trekproef ook de breukvastheid onderzoeken. Om informatie te verzamelen over de breukvastheid plaats je elastometers (meetpunten) op de boom. Tijdens het trekken verzamelen de meetpunten data over het buigen van de boom. ‘’Belangrijk hierbij is dat de plaatsing van de elastometers goed wordt uitgekiend. In feite zoek je naar de zwakste plek van de boom waar hij zal bezwijken tijdens overbelasting door bijvoorbeeld een storm,’’ vertelt Meulenbelt.

Trekproef in beeld

Heeft u twijfels over de stabiliteit of breukvastheid van de bomen in uw gemeente?  Schroom niet om contact op te nemen. Wij vertellen u hier graag meer over.

Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst

T: 06 12 51 33 10
E: arnold.meulenbelt@idverde.nl

“De waarde van groen begint bij de groeiplaats!”

Laatste nieuws

Meer nieuws