Nieuws

Uitvalcijfers onder 1% ondanks droge zomer

Groen dat geel werd maakte de droogte van afgelopen zomer zichtbaar. Vanaf mei schoten de temperaturen al boven de 30 graden uit en viel er nauwelijks regen. Ondanks droogte, blijven ook in 2018 de uitvalcijfers van de bomen binnen het bestek van BTL Bomendienst onder de 1%, dit blijkt uit tussentijdse metingen. Het geheim: maatwerk, kennis en nauwkeurige controles.

nazorg (2)

Maatwerk

Watergift wordt op maat uitgevoerd. Watergevers controleren eerst de bodem op vochtigheid. Dit doen ze zowel op gevoel als door middel van een meting. Hierna wordt bepaald of een boom water nodig heeft of niet.

Om na de controle alle bomen van de juiste waterhoeveelheid te voorzien, is de hulp ingeroepen van grote aantallen loonwerkers. Na de watergift wordt de boom wederom gecontroleerd door BTL Bomendienst.

Maatwerk en controles zijn in droge periode van extra goot belang. Niet elke boom heeft dezelfde waterbehoefte. Op net geplante bomen zit normaal een nazorgperiode van 3 jaar. In het eerste jaar hebben de jonge bomen veel vocht nodig vanwege de snel groeiende wortels. In het tweede en derde jaar neemt de waterbehoefte normaal gesproken steeds verder af.

Door de extreme droogte dit jaar bleef de waterbehoefte zeer hoog, ook bij bomen die al meer dan drie jaar op hun plek staan en normaal weinig water nodig hebben.

Voorspellingen laten zien dat we in de toekomst steeds vaker te maken krijgen met lange periodes van droogte. In deze situaties wordt een hoop water bespaard door bomen te (her)planten op een juiste groeiplaats. Zo houdt de grond op de ene plek meer water vast dan op de andere. Waardoor een boom op de ene plek dan ook meer water nodig zal hebben. Met de juiste groeiplaats wordt de nazorg beter en doeltreffender en duurzamer.

download_scaled_1500x1500_758

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws