Persbericht
Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 23 93 51 58

06 juli 2020

Wethouder bezoekt volkstuinen; Tilburg is in ontwikkeling

Bijna 100 tuinen telt het in juni opgeleverde volkstuinencomplex van de Reeshof in Tilburg. Een populaire vrijetijdsbesteding, want er is zelfs al een wachtlijst. De realisatie hiervan is onderdeel van een groter project van Waterschap Brabantse Delta en Gemeente Tilburg. De officiële opening volgt later dit jaar, maar op donderdag 2 juli jl. nam wethouder Mario Jacobs alvast een kijkje.

Krachtig en praktisch ontwerp

Nu de coronamaatregelen versoepelen kunnen de leden samen genieten van de gloednieuwe volkstuinen. Er zijn in totaal 93 tuinen gerealiseerd. BTL Advies tekende voor het ontwerp. “Er is voornamelijk gekeken naar een praktische toepassing van de volkstuinen”, aldus Mark Peijnenburg. Hij was als technisch adviseur verantwoordelijk voor een goed verloop van het project. “De leden maken iedere dag gebruik van hun tuin en deze moet dan ook aan hun wensen voldoen. We hebben daarom heel bewust rekening gehouden met gewenste oppervlaktes, afstanden tot tappunten en de soorten verhardingen.”

Peijnenburg: “Alle leden tuinieren biologisch en duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Daarom wilden we het volkstuinencomplex laten opgaan in de omgeving. Dit gebeurt nu door de ligging van een groene zoom aan de westkant (deze wordt later gerealiseerd) en een uitkijk richting het oosten, over de toekomstige Reeshofweide. Onze ontwerper Shirali heeft dit vertaald in een helder en krachtig ontwerp.”

persbericht_volkstuinen

Aan de slag

BTL Realisatie is bezig geweest met het grondwerk, de aanleg van paden en hekwerk en zij zorgen in het najaar voor de aanplant van een haag rondom het terrein. Joost Duin, verantwoordelijk voor de aanleg van de tuinen is extra trots op het watersysteem dat is aangelegd: “leden kunnen met de vijf grondwaterpompen altijd gemakkelijk en snel hun tuin besproeien. Door het aangelegde drainagesysteem kunnen wij water in het gebied houden of juist afvoeren. Erg belangrijk in tijden van droogte en piekbuien.”

Groter geheel

De realisatie van de volkstuinen is onderdeel van een groter gebiedsontwikkelingsproject van Waterschap Brabantse Delta en de gemeente Tilburg, waarbij een ecologische verbindingszone, beekherstel van de Oude Leij en ca. 18 hectare droge en natte natuur in het uitloopgebied van woonwijk Reeshof centraal staan. Hierdoor krijgen amfibieën, vlinders, kleine zoogdieren en vogels meer ruimte om zich te verplaatsen en wordt tevens de biodiversiteit in het gebied versterkt. Ook is er aandacht voor het versterken van de beleving van het gebied, zodat mensen hier kunnen recreëren.

Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 23 93 51 58
E: meggie.olijslagers@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws