Ecologisch onderzoek Gulbergen
Op aanvraag van Metropoolregio Eindhoven wordt er door idverde Advies, vestiging ‘s-Hertogenbosch ecologisch onderzoek gedaan in het gebied rondom Gulbergen in Nuenen...
Daktuin, Essentaksterfte, Iepziekte, Kastanjebloedingsziekte, Verplanten, Groeiplaats, Schoolplein, Zorgtuin, Sportveld, Treegator, Speeltuin
idverde staat voor hoogwaardige en specialistische kennis. De klanten waarderen idverde vanwege de specialistische kennis. Onze expertises zijn ondergebracht in onze 3 werkmaatschappijen die elkaar perfect aanvullen. Selecteer hiernaast de expertise waar u meer over wilt weten.
Projectleider ETT, idverde Bomendienst
T: 06 2095 9482
Bedankt voor uw aanvraag.
Onze expert neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.
De afgelopen jaren hebben we het aan den lijve ondervonden, de zomers worden door klimaatverandering steeds warmer. Hierdoor hebben jonge en verplante bomen moeite om voldoende water te kunnen opnemen en verdampen, waarmee ze de bast kunnen koelen. Hierdoor kan de temperatuur op de bast fors oplopen. Uit onderzoek is gebleken dat bij oppervlaktetemperaturen op de bast van 45-47 graden er bast- en cambiumafsterving kan plaatsvinden, oftewel zonnebrand.
Afsterven van bastweefsel is langgerekt en kort na het ontstaan visueel slecht tot niet te herkennen. Gedurende het groeiseizoen wordt de plek mat donker en ruw. Daarna ontstaan er bastscheuren, meestal aan de zuidwestelijke zijde van de stam. Als deze plek wordt aangesneden is te zien dat het cambium is afgestorven. Zonnebrand komt vooral voor bij bomen met een dunne bast (bij aanplant). Boomsoorten waarbij dit kan voorkomen zijn met name: Esdoorn, Kastanje, Haagbeuk, Beuk, Es, Beverboom, Linde.
Om zonnebrand te voorkomen is het allereerst van belang om een goede plantplaats in te richten, goed plantmateriaal te kopen en ná aanplant goede nazorg te verlenen. Doel hier achter is dat de boom optimaal water moet kunnen opnemen en daarmee de bast koelen. Dit geldt uiteraard ook voor niet zonnebrand gevoelige soorten. Hiermee worden de functionele waarden van een boom optimaal benut.
Beschermingsmateriaal om of op de stam kan de gevoelige soorten beschermen tegen zonnebrand. Deze moet niet te nauw om de stam aansluiten om een luchtlaag te houden om te koelen en de boom niet belemmeren in zijn diktegroei. Het materiaal moet bij voorkeur 2-3 jaar meegaan en langzaamaan meer zon door gaan laten om de boom te laten ‘wennen’. Aanbrengen geschiedt tot aan de eerste takkrans.
Uit diverse onderzoeken zijn twee methoden als beste naar voren gekomen om bomen te beschermen tegen zonnebrand.