• Home
  • Projecten
  • Boomcontroles Amsterdam zijn groen; van deur tot deur

Boomcontroles Amsterdam zijn groen; van deur tot deur

Gemeente Amsterdam
Onze expertises
Gemeente Amsterdam | 2019 - 2020 | Amsterdam

Duurzaamheid combineren met boomcontroles

Wat een geweldige locatie om te werken: het Vondelpark in Amsterdam! Het is alleen wel ver rijden vanuit kantoor (Apeldoorn). Elke dag, drie maanden lang, 200 km per dag in je eentje in een dieselbus…

Meer projecten voor Gemeente Amsterdam

Dit scenario is precies hoe we niet willen werken. Enerzijds omdat we als idverde toekomstbestendig werken. Dat is zelfs één van onze garanties. We werken op een manier waarbij de belasting op het milieu zo laag mogelijk is. Daarnaast is het welzijn van onze medewerkers belangrijk voor ons. Niemand wordt gelukkig van uren alleen autorijden in de herfst- en wintermaanden. Het geeft zelfs een verhoogd risico op ongelukken, door vermoeidheid na een lange werkdag in de buitenlucht.

Met de trein is wel zo fijn

Amsterdam is een offertetraject waarin duurzaamheid een zeer belangrijke rol speelt binnen de planvorming. In de gemeentelijke stukken werd een fictieve korting (en daarmee een grotere gunningskans) gegeven op basis van je inzet op het onderdeel ‘Duurzaamheid’. Vanuit idverde Bomendienst zagen we dit als kans. We hebben gebrainstormd en besloten dat de maatregel met de meeste impact reizen met het openbaar vervoer moest worden. Ook al is dit in andere sectoren gangbaar, een boomverzorger is één met zijn of haar bus en reist nooit met de trein. Na wat twijfels is toch de knoop doorgehakt. De trein gaat het zijn.

Duurzaamheid scoort!

We hebben het project aangenomen op basis van onze hoge fictieve korting in combinatie met goede kwaliteit (bewezen door middel van speciaal voor dit project afgelegde examens). Duurzaamheid heeft dus voor ons gescoord. Als projectleider heeft Simone Arends (Boomtechnisch Adviseur | ETT bij idverde Bomendienst) gemerkt dat de 5 boomveiligheidscontroleurs die het werk hebben uitgevoerd (controle van ongeveer 30.000 individuele bomen) positief waren over het treinreizen. Het gaf ze tijd om tot rust te komen. Ook hadden ze hun handen vrij om nog iets te typen of te lezen. De kosten van de treinreizen zijn veel lager dan het inzetten van een idverde bedrijfsbus, inclusief parkeerkosten. Hiermee is een aanzienlijk bedrag, veel energie en een grote hoeveelheid uitstoot bespaard!

In Amsterdam hebben onze boomveiligheidscontroleurs gebruik gemaakt van de fiets.
In Amsterdam hebben onze boomveiligheidscontroleurs gebruik gemaakt van de fiets.

Veilige stad

In Amsterdam zorgen we voor veiligheid doordat we vele bomen hebben gecontroleerd. Hierbij zijn de basiskenmerken van de boom opgetekend, is de boomveiligheid beoordeeld en zijn onderhoudsadviezen gegeven. Iedere boom is rondom visueel geïnspecteerd en de resultaten van de controle zijn per boom ingevoerd in GeoVisia.

Als boomspecialisten zijn we trots op de resultaten uit deze controles. Er was nauwelijks herstelwerk nodig en we hebben hoog gescoord in de kwaliteitscontroles (steekproeven). Verbeterpunten hebben we goed kunnen doorspreken met de gemeente Amsterdam, waardoor helder was wat de aanpassingen moesten zijn. Het contract in Amsterdam loopt meerdere jaren. Ook in de toekomst gaan we weer gebruik maken van de trein. En natuurlijk blijven we kijken of er nog andere duurzame werkwijzen zijn die we kunnen implementeren. Zo maken we samen de toekomst steeds groener!

Brochure idverde Bomendienst

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden die idverde Bomendienst u kan bieden? Download dan onze brochure.

Download brochure
Square_Brochure_bomen-voor-groener-leven@2x-540x330-c
Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst

Stel mij een vraag