Daktuin parkeergarage Cederlaan krijgt make-over

Oranjedak Zuid B.V.
Onze expertises
Oranjedak Zuid B.V. | 2020 | Cederlaan Eindhoven

Nieuwe daktuin voor de Cederlaan in Eindhoven

Na ruim 23jaar is de daktuin van de parkeergarage aan de Cederlaan in Eindhoven vernieuwd. Toen de huidige daktuin lekkageproblemen kreeg, werd het tijd voor verandering. Vanuit Woonbedrijf Eindhoven is daarom de vraag weggelegd bij Oranjedak Zuid B.V. (hoofdaannemer) om in samenwerking met idverde Realisatie de bestaande dakbedekking te renoveren en een nieuwe daktuin aan te leggen. Tijdens het project zijn materialen hergebruikt om zo tot de meest duurzame oplossing te komen.

Functie daktuin

De daktuin ligt bovenop een parkeergarage en draagt bij aan goed waterbeheer en verkoeling in de bebouwde omgeving. Het vergroot de biodiversiteit, lost fijnstofproblemen op en zorgt voor natuurontwikkeling in de stad. Naast deze belangrijke functies biedt het ook een fraai uitzicht voor de bewoners die in het aangrenzende appartementencomplex wonen. Het doel van de renovatie is het repareren van de lekkage en de daktuin opnieuw vergroenen.

Duurzame oplossingen

Bij de aanleg van de nieuwe daktuin zijn er zoveel mogelijk materialen van de bestaande daktuin hergebruikt. Materialen zijn gerecycled naar een nieuwe vorm, zo ook de substraten. idverde heeft de bestaande substraten van de daktuin afgegraven en naar Van Berkel Groep in Veldhoven gebracht. De oude substraten zijn hergebruikt door deze te zeven en op te waarderen met nieuwe voedingsubstraten, welke geleverd zijn door BVB Substrates. Vervolgens is het gerecyclede substraat door idverde getransporteerd naar het dak in de Cederlaan. Het overgebleven materiaal is gebruikt als grondstof voor andere bodemproducten. Doordat deze manier van werken door allen ondersteund is, zijn we tot een mooi en duurzaam resultaat gekomen.

Beplanting

Voor een groene uitstraling is er nieuwe beplanting aangeplant. Het groen bestaat uit een mix van verschillende soorten sedums, grassen en kruiden. Daarbij zijn er ook bloembollenmixen aangeplant en insectenhotels geplaatst. De insectenhotels trekken onder andere bijen, welke voor meer bloei van de beplanting zal zorgen. De bloembollen voorzien de bijen al vroeg in het jaar van voeding. Dit resulteert in een gevarieerde en kleurrijke invulling van de nieuwe daktuin.

Handreiking Natuurdaken

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van natuurdaken? Download dan de handreiking.

Download brochure
Spiral_Book_Mockup_512