DELA’s ‘Groene Rok’

Architectenbureau Hollandse Nieuwe
©Ewout Huibers
Architectenbureau Hollandse Nieuwe | 2018 - 2019 | Eindhoven

DELA’s ‘Groene Rok’

Interne gestuurde irrigatieleidingen en meer dan 800 klimplanten vormen de ‘Groene Rok’ rondom het gebouw van coöperatie DELA in Eindhoven. Het is een van de blikvangers van het hoofdkantoor dat in 2018 grondig is gemoderniseerd.

Architectenbureau Hollandse Nieuwe zit achter het ontwerp. De wensen van DELA waren duidelijk: een gezonde en inspirerende werkplek waar medewerkers zich thuis voelen en die bij draagt aan een maximale klanttevredenheid. Het resultaat is een moderne duurzame werkruimte met innovatief gebruik van groen.

©Ewout Huibers
©Ewout Huibers

De Groene Rok aan de buitenkant van het hoofdgebouw verbindt de binnen- en buitenruimtes met elkaar. De plantenbakken zijn geplaatst op plateaus die onder de overstek op viereneenhalve meter hoogte rondom de volledige gebouw hangen. Geen alledaagse plaats, want op deze plek vangen de planten geen regenwater op.

Voor de technische uitwerking van dit beplantingsysteem werd BTL gevraagd om mee te denken. Samen met onze irrigatiepartner Mastop Totaaltechniek heeft BTL 140 meter aan kunststof plantenbakken met specifieke afmetingen laten ontwerpen en produceren. De irrigatieleidingen die in de bakken liggen, worden aangestuurd door een internet-gestuurde regelunit. Met meetsensoren voeren zij water en meststoffen aan.

De 'groene rok' vanaf de buitenkant
©Ewout Huibers
De 'groene rok' vanuit een vergaderruimte
©Ewout Huibers
De 'groene rok' vanuit de entree
©Ewout Huibers

Meer waarde door groen

In maart zijn de plantenbakken met circa 850 klimplanten aangebracht. Een jaar lang monitort BTL de groei en ontwikkeling, zodat de beplanting een echte ‘Groene Rok’ om het gebouw gaat vormen. De eerste maanden tonen aan dat de beplanting goed aan slaat en dat deze van toegevoegde waarde is voor de uitstraling van het gebouw, het creëren van een prettige werkomgeving en ook de verbinding vormt met de groene omgeving.

Cijfers project

Meer dan 800 klimplanten

140 kunststof plantenbakken

Computergestuurd water geven

Roeland Pullen Tijdelijk
ing. Roeland Pullen

Adviseur Dak- en Gevelgroen, idverde Realisatie

Stel mij een vraag