• Home
  • Projecten
  • Een groendak voor Albert Heijn Sprengenpark Apeldoorn

Een groendak voor Albert Heijn Sprengenpark Apeldoorn

Lowik Bouw Almelo
Lowik Bouw Almelo | 2023 - 2023 | Apeldoorn

24 diverse soorten sedumbeplanting op 60 vierkante meter

Albert Heijn Apeldoorn Sprengenpark is in april 2023 verbouwd en uitgebreid. De winkelruimte is vergroot en er is een verdieping bovenop gekomen met kantoren, een kantine en daktuin voor medewerkers. De bouw is gerealiseerd door Lowik Bouw Almelo (aannemer) en Dusseldorf Infra heeft de infrawerkzaamheden verricht. Op de eerste verdieping grenzen de nieuwe kantoren aan een daktuin, welke ontworpen is door Studio Niko Wissink. idverde Realsiatie, vestiging Hengelo heeft de opdracht gekregen om de daktuin aan te leggen.

Daktuin een verlengde van het kantoor

Het ontwerp van de daktuin bestaat uit een drieluik van tegels, een bamboevlonder (gemaakt door Awood) en groen. De daktuin is een verlengde geworden van de kantoorruimtes. Zodra je de duiktuin opkomt, loop je over een vlonder met daaromheen een diversiteit aan sedumbeplanting. De vlonder eindigt op het terras, waar bijvoorbeeld meetings of pauze gehouden kan worden. Bij zonnig weer kunnen er schaduwdoeken opgehangen worden, zodat het ook dan een fijne plek is om buiten te zitten.

Opbouw daktuin

Het dak is opgebouwd in verschillende lagen; een nophadrainmat, drains en toplaag wat bestaat uit groen, vlonders en tegels. Bij regen houdt de nophadrainmat een deel van het hemelwater vast, wat ervoor zorgt dat het groen onderaf van extra bewatering wordt voorzien. Omdat het dak 16 centimeter schuin afloopt, zijn er onder de tegels drains met verstelbare voetjes geplaatst. De draintegels zorgen ervoor dat het hemelwater erdoorheen kan zakken en kan weglopen via uitstuwers in de rand van het dak.

Daktuin AH

Beplanting

In de eerste week van april is op 60 vierkante meter 24 diverse soorten sedumbeplanting geplant. In het najaar worden de bloembollen toegevoegd.

daktuin AH Apeldoorn
Peter Hesselink
Peter Hesselink

Projectleider, idverde Realisatie

Stel mij een vraag