• Home
  • Projecten
  • Groener wonen door dakbloemenweides in het Willemskwartier in Tilburg

Groener wonen door dakbloemenweides in het Willemskwartier in Tilburg

Van Wijnen Rosmalen
Onze expertises
Van Wijnen Rosmalen | 2024 | Tilburg

Groener wonen

Op steenworp afstand van het Willem II stadion en naast de oude Willem II kazerne wordt een nieuwe wijk gebouwd: het ‘Willemskwartier’. De wijk wordt vernoemd naar Tilburgs beroemdste oud-inwoner Koning Willem II. Aannemer Van Wijnen Rosmalen is momenteel druk bezig met de bouw van 84 woningen en 31 appartementen en idverde Realisatie, vestiging Haaren is gestart met de aanleg van ca. 3600m2 groene daken.

 

Meer projecten voor Van Wijnen Rosmalen

Groene invulling is een belangrijk element in de nieuwe woonwijk. Groen draagt niet alleen bij aan een prettige leefomgeving voor bewoners, maar biedt ook waarde op maatschappelijke vraagstukken. Denk aan meer biodiversiteit door de juiste typen beplanting, wateropvang bij hevige buien en verkoeling tijdens warme dagen.

Groen dak zorgt voor meer biodiversiteit, verkoeling en wateropvang

De platte daken van de woningen worden voorzien van een “Dakbloemenweide”. Ruim 40 inheemse plantensoorten worden toegepast op het dak, die van nature voortkomen uit de omgeving van o.a. Tilburg. Hierdoor herkennen vogels, insecten en andere dieren deze planten sneller en biedt het meer voedsel, voortplantingsmogelijkheden en onderdak. Het bijzondere is dat dit groendak regeneratief is, dus dat het zichzelf zonder enige vorm van bemesting of snoeien in stand houdt.

WhatsApp Image 2024-05-01 at 15.45.09

De groeilaag van het dak is volledig circulair en zonder enige vorm van plastic om de ecologische voetafdruk te beperken.

De impact van een dergelijk bloemendak is aanzienlijk hoger dan een standaard sedumdak qua waterbuffering en natuurwaarde door de hoge soortenrijkdom en de functiediversiteit. Er is niet alleen plek voor voeding, ook de functies van voortplanting, beschutting en nestmateriaal zijn geborgd op het dak. Niet geheel onbelangrijk is dat de planten langdurig in bloei staan, wat bijdraagt aan de belevingswaarde voor bewoners.

Handreiking Natuurdaken

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van natuurdaken? Download dan de handreiking.

Download brochure
Spiral_Book_Mockup_512
Joost Duin
Joost Duin

Projectleider, idverde Realisatie

Stel mij een vraag