Herinrichting Bastion

Cromwell Property Group
Cromwell Property Group | 2018 - 2019 | ’s-Hertogenbosch

Nieuwe uitstraling entreeplein en daktuin

idverde Advies is sinds september 2018 gevestigd in het Bastion in ’s-Hertogenbosch waar ook Essent is gevestigd. Sinds jaar en dag wordt het terreinonderhoud verzorgd door idverde Realisatie vestiging Haaren. Deze hoog stedelijke locatie, gelegen tegen de Paleisbrug kende tot voor kort een entreeplein en daktuin uitgevoerd in buxus. Na de warme zomer van 2018, de buxusmot en een defecte watertoevoer is de buxus afgestorven. idverde Advies en idverde Realisatie grepen de kans om voor het entreeplein en de daktuin een gelaagd beplantingsplan te ontwerpen.

Aangename (werk)plek

Het karakter van het oorspronkelijk ontwerp is hierbij gerespecteerd. Het doel was een aangename plek te creëren voor alle kantoormedewerkers en bezoekers, meer kleur en een fijn uitzicht. Daarnaast wordt de biodiversiteit vergroot en ervaar je de seizoenen veel beter. Dit plan is in het voorjaar van 2019 gerealiseerd door idverde Realisatie, vestiging Haaren. De daktuin is ook te zien vanaf de Paleisbrug!

Entreeplein

Kenmerkend voor de entree zijn de ronde elementen, bestaande uit verhoogde bakken van Cortenstaal met Betula en beplantingsvakken. Een slinger naar de hoofdentree van begeleidende siergrassen (Deschampsia) is gecombineerd met bloeiende beplanting. Het siergras creëert een rustig en dromerig beeld. De vaste planten zijn paars, rood en roestkleurig, de kleuren die terugkomen in het gebouw en de bakken.
Toegepaste soorten: Salvia, Sedum, Sanguisorba, Aster en Vernonia.

Daktuin

Het concept van de daktuin luidt: ‘losse beplanting ontmoet strak hagenpatroon’. De daktuin is ontworpen als printplaat waarbij smalle lange vakken karakteristiek zijn voor het ontwerp. Deze vakken zijn uitgevoerd in taxushaag. De hagen vormen een contrast met de losse beplanting van de vaste planten met siergrassen. De losse beplanting maakt een visuele verbinding met de Paleisbrug. De toegepaste beplanting is contrastrijk in kleur (roestkleurig, oranje-rood, bordeaux in combinatie met paars en paarsrood) passend bij de kleur van het gebouw en brug. De siergrassen zorgen voor een rustig en zwierig geheel en geven de hele winter beeld. De meerstammige heesters creëren hoogte, geven wintersilhouet en bloei in zowel winter als vroege voorjaar.
Toegepaste soorten: Helenium, Salvia, Kniphofia, Eryngium.

Ontwerp - Herinrichting Bastion Den Bosch
Download het ontwerp van deze herinrichting