• Home
  • Projecten
  • Hoe is het na 10 jaar met de verplantte witte paardenkastanje uit Horst

Hoe is het na 10 jaar met de verplantte witte paardenkastanje uit Horst

Gemeente Horst aan de Maas
Gemeente Horst aan de Maas | 2012 - 2022 | Horst

Juist de grote bomen, die veel baten leveren, zijn het behouden waard

‘’De waarde van bomen is belangrijker dan ooit’’, vertelt Tom Corton (Hoofd Uitvoering bij idverde Bomendienst). Bij extreme regenbuien vangen bomen water af en tijdens de steeds warmere zomers zorgen ze voor extra schaduw en verkoeling. Het behouden van bomen bij bouwwerkzaamheden is daarom voor veel gemeenten een belangrijk punt op de agenda. Zo ook bij gemeente Horst aan De Maas, die in 2012 vanwege woningbouw vijf bomen liet verplanten naar een nieuwe locatie in Horst.

idverde Bomendienst heeft voor dit project de bomen verplant, waaronder één grote witte paardenkastanje. Corton: ‘’Tien jaar later zijn we gaan kijken bij deze boom en hebben we de waarde berekend met i-Tree . Het resultaat op onderstaande afbeelding geeft weer dat we de boom nodig hebben! Juist de grote bomen, die veel baten leveren, zijn het behouden waard.’’

Horst aan de Maas

Bomen verplanten in Horst

In 2012 t/m 2014 heeft idverde Bomendienst binnen dit project vijf bomen verplant. De eerste boom is verplant in het voorjaar van 2012, twee bomen in het voorjaar van 2013 en twee bomen in het najaar 2014.

Allereerst zijn de bomen goed voorbereid om de verplantschok te minimaliseren. De kluit is geprepareerd en daarna geïnjecteerd met biologische preparaten. Hierdoor ontstaat er een goede doorgewortelde kluit die tijdens het verplanten niet uit elkaar kan vallen en waardoor de boom goed kan aanslaan op zijn nieuwe locatie. Vervolgens zijn de bomen verplant met een telekraan, waarbij de bomen zijn omgezwaaid naar de nieuwe plantplaats.

Om de grond van de plantplaats optimaal te krijgen is er groeiplaatsverbetering toegepast. Dit om de opname capaciteit van vocht en voeding van de wortels te vergroten. De aanslagkans na het verplanten wordt hierdoor vergroot. ‘’En met succes! Want tien jaar later staan de bomen in Horst er goed bij’’, aldus Corton.

Waarde van bomen berekenen met behulp van i-tree

Het verschil met tien jaar geleden is dat we nu beschikken over meer kennis en tools als het gaat om het inzichtelijk maken van de baten van bomen. Zo werken de boomspecialisten van idverde Bomendienst al een aantal jaar met i-Tree in Nederland. Het softwareprogramma berekent de waarde van bomen en biedt een kapstok om beleid, beheer en ontwerp gericht te sturen op baten van bomen. Dit kan op boom-, park- en wijkniveau. Zo kan er bijvoorbeeld worden berekend hoeveel water een boom vasthoudt en de mate waarin een boom de luchtkwaliteit verbeterd. Door de huidige waarde van bomen in kaart te brengen en verschillende scenario’s door te rekenen met i-Tree kan worden bepaald hoe bomen het meest optimaal in te passen zijn binnen een bouwproject.

Corton: ‘’ Een boom verplanten is een specialisme en pas succesvol als je het goed doet. Je hebt hiervoor de juiste vakmensen met kennis van de boom en techniek nodig.’’ Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw project of wilt u graag meer informatie over het verplanten van bomen of i-Tree. Schroom niet om contact op te nemen met idverde Bomendienst. Onze specialisten vertellen u hier graag meer over.