Injecteren iepen

Gemeente Den Haag
Onze expertises
Gemeente Den Haag | 2012 - 2019 | Den Haag

Behoud cultureel erfgoed

In de jaren 70 zocht de gemeente naar een oplossing voor iepziekte. Op dat moment verloor de stad jaarlijks duizenden iepen (circa 7%). In 1995 is DutchTrig® geïntroduceerd en sindsdien is het aantal ziektegevallen in Den Haag aanzienlijk gedaald.

Meer projecten voor Gemeente Den Haag
Project - Injecteren iepen links

Stadsboom

Van de totale iepenpopulatie in Den Haag staan er 16.000 langs straten en wegen, duizenden iepen in bossen en parken en nog eens duizenden in particuliere tuinen.
De iep is een van de weinige bomen die de zoute zeewind kan weerstaan. Daarnaast maakt deze boomsoort al eeuwen deel uit van de stadsgeschiedenis. Het is dan ook een zeer karakteristieke en waardevolle boom voor Den Haag.

Behandeling met DutchTrig®

De aantasting van de jaren 70 bleef niet alleen beperkt tot het verlies van oude en waardevolle stadsiepen. Ook de kosten voor verwijdering en vervanging van de zieke bomen waren ieder jaar zeer hoog. Van 1995 tot 1998 is de bruikbaarheid en effectiviteit van DutchTrig® beoordeeld. De resultaten waren zeer positief. Dit heeft ervoor gezorgd dat de gemeente een permanent beschermingsprogramma met DutchTrig® hebben opgezet. Als onderdeel hiervan worden ook zieke iepen gekapt. Dit houdt in dat iepen tijdens het groeiseizoen diverse keren worden gecontroleerd op iepziekte, zieke iepen zo snel mogelijk worden verwijderd en worden vervangen door minder gevoelige iepen.

Video DutchTrig®

Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst

Stel mij een vraag

Vind je dit project interessant?

Dan is onze nieuwsbrief zeker een aanrader. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van onze nieuwe projecten en ontwikkelingen binnen het groen.