Multifunctionele buitenruimte Traverse

Tiwos (Tilburgse Woningstichting)
Onze expertises
Tiwos (Tilburgse Woningstichting) | 2016 - 2020 | Tilburg

Aansluiten bij bestaand en nieuw groen

In opdracht van Tiwos (Tilburgse Woningstichting) heeft BTL Advies het ontwerp voor de buitenruimte bij Traverse (Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse Tilburg) aan de Reitse Hoevenstraat verzorgd. Het resultaat is een multifunctionele buitenruimte biedt voor een aangename woonomgeving in nieuw en bestaand groen.

Plan van aanpak

De nieuwbouw voorziet in de opvang van dak- en thuislozen, ruimte voor kantoren én meer voorzieningen. Op het terrein komen 4 gebouwen, waarvan er 3 nieuw zijn en 1 bestaand gebouw gerenoveerd. De buitenruimte maakt onderdeel uit van de totale opdracht waartoe ook de gebouwen horen.

Voor de buitenruimte heeft BTL Advies het masterplan, het voorlopig en definitief ontwerp opgesteld. Voor het integrale bouwcontract zijn technische en esthetische randvoorwaarden opgesteld. Tijdens en na de aanbesteding zijn de ontwerpers van BTL Advies intensief betrokken bij de toetsing en kwaliteitsbewaking van de verdere engineering en realisatie van de buitenruimte als deelnemer van het kwaliteitsteam.

Plattegrond Traverse Tilburg - 1080

Natuurlijke overgang met het groen in de omgeving

De groene buitenruimte is ingericht als een plein met verhoogde gazons en bomen, waardoor een natuurlijke integratie met het aangrenzende park ontstaat. Tevens fungeren de gazons als informele zitplekken. De bestaande boomsoorten in het omliggende park komen terug in het ontwerp op het plein en de randen. Hierdoor is op de sfeer en uitstraling van het park aangesloten. Tevens steekt het park letterlijk het binnenplein op, terwijl op andere plekken het plein het park wordt ingeduwd. De subtiele uitwerking van deze ingrepen vergroot de toegankelijkheid van de gebouwen. Alle toegangen zijn vanaf het plein bereikbaar.

De vormgeving en ordening van de verhoogde gazons zorgen voor een subtiele verdeling van het plein in verschillende ruimtes. Aan de randen van het plein vindt men borders met bloeiende vaste planten en siergrassen die de entrees van de gebouwen markeren. Auto’s worden geparkeerd tussen wuivende siergrassen. De auto’s staan in het groen, maar blijven zichtbaar, wat de veiligheid en overzichtelijkheid garandeert. De privétuinen/terrassen bevinden zich bij de woonkamers van de gebouwen en bestaan uit terrassen, een vaste planten tuin en een lage haag. Al het regenwater wordt op het eigen terrein vastgehouden met wadi’s.