• Home
  • Projecten
  • Natuurlijk spelen en leren bij Bernemienskip It Bynt in Sumar

Natuurlijk spelen en leren bij Bernemienskip It Bynt in Sumar

Bernemienskip It Bynt
Onze expertises
Bernemienskip It Bynt | 2023 | Sumar

Groen schoolplein

Het schoolplein van Bernemienskip It Bynt in Sumar is in 2023 gerenoveerd. Een derde van het betegelde schoolplein maakte plaats voor natuurlijk spelen. Boerplay maakte het ontwerp en leverde de speeltoestellen en idverde Realisatie, vestiging Heerenveen kreeg de opdracht van de school om het schoolplein aan te leggen en het groen te planten.

Het schoolplein is in oktober 2023 opgeleverd en helemaal klaar voor de toekomst! De nieuwe inrichting bevorderd niet alleen het speel- en leerplezier van de kinderen, maar draagt ook bij aan belangrijke pijlers als klimaat, gezondheid en biodiversiteit.

Een natuurlijk schoolplein draagt bij aan het klimaat

Medewerkers en ouders hebben in het voorjaar de oude speeltoestellen en een derde van de tegels verwijderd. Vervolgens is idverde Realisatie gestart met de grondwerkzaamheden en is het schoolplein opnieuw ingericht. Er zijn o.a. schommels en verschillende klautertoestellen geplaatst, de bestaande speelheuvel is opgewaardeerd met een nieuwe glijbaan, er is een buitenleslokaal gemaakt, een struinpad aangelegd en een wadi gerealiseerd met waterpomp en klimroute.

De wadi op het schoolplein biedt naast veel waterspeelplezier ook als klimaatadaptieve oplossing bij hevige regenbuien. De daken van de school zijn afgekoppeld naar de wadi, wat er voor zorgt dat de regen voor een deel hierin wordt opgevangen. Wanneer het water in de wadi zijn limiet heeft bereikt (zodat het veilig is voor de kinderen om ermee te spelen), wordt het middels een overstort afgevoerd en infiltreert het in de bodem.

Groen schoolplein It Bynt

Groenwerkzaamheden en circulariteit

In het najaar is het groen gerealiseerd. Het gras is ingezaaid, de wilgenteentunnel is toegevoegd aan het struinpad en er zijn 4 fruitbomen geplant. In de zomer kunnen de kinderen hier zelf hun fruit van plukken en opeten of verwerken.

Aan circulariteit ontbreekt het ook niet op het schoolplein. Een deel van de verwijderde tegels zijn teruggebracht in het buitenleslokaal en er is een klimboom toegevoegd door idverde Realisatie, welke voor een ander project in Veenhuizen gerooid moest worden. Jan Abma (Werkvoorbereider bij idverde Realisatie) vertelt: ‘’De boom hebben we na het rooien op maat gezaagd en laten inspecteren op veiligheid. Vervolgens hebben we de boom opgeslagen in een depot en hebben we het opnieuw een plekje kunnen geven op dit schoolplein, waar het gebruikt wordt als speelelement.’’

Sinds oktober 2023 is het speelplein opgeleverd en kunnen kinderen er met veel plezier natuurlijk spelen en leren!

Het project in beeld tijdens de aanleg:

Speelconcept - Spelen in 't groen

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden voor uw kinderdagverblijf of school? Download dan onze leaflet over ons speelconcept 'Spelen in 't groen'.

Download brochure
brochure-spelen-groen-idverde-lrg@2x
logo idverde
Klaas Jager

Vestigingsmanager, idverde Realisatie

Stel mij een vraag