Reconstructie Pannekoekendijk

Gemeente Zwolle
Gemeente Zwolle | 2015 - 2020 | Zwolle

Welkom in Zwolle

Zwolle heeft met de reconstructie van de Pannekoekendijk en Harm Smeengekade de bereikbaarheid, doorstroming en verkeersveiligheid naar de binnenstad verbeterd. Hoofdaannemer Roelofs werkte hierbij samen met BTL Realisatie (onderaannemer). Boomkwekerij Udenhout en BTL Bomendienst zijn als extra experts ingeschakeld door BTL Realisatie.

Hoogwaardige groeninrichting

De Pannekoekendijk is dé plek waar bezoekers met de bus of auto aankomen en naar de binnenstad wandelen. Een belangrijk onderdeel van de reconstructie was daarom de aanleg van een nieuwe groenstructuur met een parkachtige uitstraling.

Ons plan van aanpak was mede onderscheidend dankzij de visie van BTL ten aanzien van het behoud van bestaande bomen en duurzame boomaanplant in het groeiseizoen. Borging van alle facetten (o.a. goed ingerichte groeiplaatsen, selectie plantmateriaal, juiste wijze van kluitpreparatie en effectieve nazorg) stonden hierbij centraal.

gemeente zwolle, reconstructie pannekoekendijk

Aanplanten bomen in de zomer

Bijzonder is dat bijna 100 moeraseiken in de zomermaanden zijn aangeplant. In overleg met Boomkwekerij Udenhout is gekozen voor een robuuste boom met een beperkte kroonomvang. Gecombineerd met de overige maatregelen (geconditioneerde bewaaromstandigheden, bevochtiging en afgedekt transport) hebben de bomen hierdoor een hogere aanslagkans. Het uiteindelijk resultaat is een groene en gastvrije stadsentree om trots op te zijn.

Dit project heeft de landelijke competitie Boomproject van het Jaar 2016 gewonnen. De jury concludeert: “Dit boomproject draagt met het prettige groen bij aan de beeldkwaliteit van het gebied. […] De zorgvuldigheid waarmee de oorspronkelijke, historische beplanting is gehandhaafd in het geheel verdient navolging […].” (http://www.vhg.org/vakgroepen/boomspecialisten/boomproject-van-het-jaar-2017, 18-01-2017)

© Gemeente Zwolle
© Roelofs
© Gemeente Zwolle
© Gemeente Zwolle
stedelijk interieur, gemeente zwolle, pannekoekendijk
Stedelijk Interieur Editie 2 - 2016 - Groener ondanks meer asfalt

Bijzonderheden

97 moeraseiken aangeplant

Unieke aanplant in de zomer