Verplanten platanen

Radboud Universiteit Nijmegen
Radboud Universiteit Nijmegen | 2009 - 2016 | Nijmegen

Nieuwe plek

Het universiteitsterrein wordt gesierd door zo’n 2.500 verschillende bomen. Vanwege (ver-)bouw staan er regelmatig bomen in de weg welke dan worden verplant. Zo moesten in 2010 een aantal bomen verplaatst worden voor de bouw van een nieuw kunstgrashockeyveld en een grote parkeerkelder.

Project - Verplanten platanen - 3

Integraal terreinbeheer

Alle bomen op het terrein van de Radboud Universiteit Nijmegen zijn in 2009 door BTL Bomendienst geïnventariseerd. Van iedere boom en elke standplaats is een foto gemaakt. Het gehele bomenbestand is daarbij opgenomen in het integraal terreinbeheersysteem.

In 2010 zijn 46 platanen en 7 lindes verplant. Hierbij is vooral gebruikgemaakt van Optimal verplantmachines. Een beperkt aantal platanen, met een stamdiameter van circa 45 tot55 cm, is met een minigraver vrijgegraven en met een telekraan naar hun nieuwe groeiplaats ´gevlogen`.

Nazorg bomen

Hoewel de bomen door de universiteit van een ringleiding zijn voorzien heeft BTL Bomendienst de bomen nog drie jaar in nazorg gehad. Hierbij zijn de bomen gecontroleerd op bladontwikkeling en wortelontwikkeling. Daarnaast is het zuurstof- en vochtgehalte in de bodem gemeten en indien noodzakelijk zijn is de bodem extra bemest. De bomen doen het goed en gaan dankzij de verplanting nog vele mooie jaren tegemoet.

Ren Lagerweij
Ren Lagerweij

Projectleider ETT, idverde Bomendienst

Stel mij een vraag