Daktuin, Essentaksterfte, Iepziekte, Kastanjebloedingsziekte, Verplanten, Groeiplaats, Schoolplein, Zorgtuin, Sportveld, Treegator, Speeltuin
idverde staat voor hoogwaardige en specialistische kennis. De klanten waarderen idverde vanwege de specialistische kennis. Onze expertises zijn ondergebracht in onze 3 werkmaatschappijen die elkaar perfect aanvullen. Selecteer hiernaast de expertise waar u meer over wilt weten.
Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst
T: 06 12 51 33 10
Bedankt voor uw aanvraag.
Onze expert neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.
De stabiliteit van een boom kan door wortelschade of parasitaire houtschimmels (bijvoorbeeld een reuzenzwam) in gevaar komen, waardoor er een risico op windworp kan ontstaan. De stabiliteit van bomen met een dergelijke beschadiging van de wortelkluit is een complex vraagstuk in het kader van de zorgplicht. Met behulp van sensoren is het echter mogelijk om het daadwerkelijke gedrag van de boombeweging in een specifieke windsituatie nauwkeurig te meten.
Het principe van de TMS sensoren is eenvoudig. Er wordt een sensor geplaatst op de stamvoet van de te onderzoeken boom. Deze sensor meet de beweging en kanteling van de kluit door de wind. Vervolgens wordt op circa 3,5 meter hoogte een referentiesensor geplaatst, om na de meetperiode daadwerkelijk te kunnen bevestigen dat het ter plaatse heeft gewaaid. Tevens wordt een referentieboom in de omgeving voorzien van dezelfde sensoren in dezelfde opstelling. Tijdens metingen over een langere periode (min. 2,5 uur tot max. 3 weken) kan de beweging van de boom worden vergeleken met een referentieboom en een uitspraak worden gedaan over afwijkend gedrag van de boom. Op basis van de kanteling van de kluit worden gegevens verkregen over de mate van stabiliteit.
Heeft u twijfels over de stabiliteit of breukvastheid van de bomen in uw gemeente? Schroom niet om contact op te nemen. Wij vertellen u hier graag meer over.
In de grafiek zijn twee kleuren lijnen te zien. De groene lijn geeft weer hoeveel de boom meebuigt met de wind (dit wordt hoog in de boom gemeten). De blauwe lijn geeft weer hoeveel de wortelkluit kantelt (dit wordt net boven het maaiveld gemeten). De twee sensoren worden met elkaar vergeleken. Wanneer de wortelkluit te veel meebeweegt betekent dit dat de boom in zijn geheel niet stabiel genoeg staat en het dus gevaarlijk is.
Het ‘cirkeldiagram’ geeft een soort puntenwolk weer van de sensormetingen. De groene punten geven weer hoeveel de boom meebuigt in de wind (op hoogte), en de blauwe punten hoeveel de wortelkluit van de boom mee buigt (op maaiveld). De getallen rond de cirkel (0-360) geeft de buigrichting van de boom in graden weer (0=noord, 90=oost, 180=zuid, 270=west).
Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden die idverde Bomendienst u kan bieden? Download dan onze brochure.
Brochure idverde BomendienstBedankt voor uw aanvraag.
U kunt hier de bestanden downloaden.