Vandaag trappen we hem af: de Week van de Biodiversiteit! Met op 22 mei de officiële Internationale Dag van de Biodiversiteit. Een moment om stil te staan bij de staat van onze natuur. Want de biodiversiteit staat onder druk – en dat raakt ons allemaal.
Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat zelfs algemeen voorkomende vlindersoorten sterk in aantal afnemen. Dat is geen incident, maar een symptoom van een bredere biodiversiteitscrisis. Minder insecten betekent minder bestuiving, een verstoorde waterhuishouding en uiteindelijk ook gevolgen voor onze voedselzekerheid en gezondheid. Biodiversiteit is geen bijzaak, maar een fundament onder ons dagelijks leven.
Groene impact begint bij bewustwording
Bij idverde NL staat biodiversiteit al jaren centraal. Als specialist in de inrichting, aanleg en het beheer van de buitenruimte dragen we actief bij aan vier maatschappelijke thema’s: klimaat, biodiversiteit, gezondheid en ruimtelijke kwaliteit. In deze week delen onze collega’s Laura Kooijman, Frank de Weerd, Nick Hofland en Torben Mulder hun kennis via LinkedIn. Onze ecologen laten zien hoe zij binnen uiteenlopende projecten kansen voor biodiversiteit signaleren, benutten en versterken. Hun drijfveer? Altijd zoeken naar die ecologische plus.
Projecten als de vergroening van ruim 200 bedrijfslocaties voor Wienerberger of de Groenzoom, laten zien hoe biodiversiteit een structurele plek krijgt in werkomgevingen en landschappen.
Biodiversiteit zichtbaar maken
De maatschappelijke aandacht voor biodiversiteit groeit, net als de noodzaak om er transparant over te rapporteren. Binnen de nieuwe CSRD-richtlijn (Corporate Sustainability Reporting Directive) wordt biodiversiteit expliciet benoemd als een van de thema’s waarop grote organisaties verslag moeten uitbrengen. Dat vraagt om inzicht, bewust beleid en concrete keuzes.
Samen werken aan soortenrijkdom
Biodiversiteit vraagt om meer dan aandacht; het vraagt om samenwerking, vakkennis en betrokkenheid. Door vanaf de eerste projectfase rekening te houden met de natuur, creëren we ruimte voor insecten, vogels, planten en bodemleven. Niet omdat het moet, maar omdat het nodig is. En omdat het onze leefomgeving mooier, gezonder en veerkrachtiger maakt.