Groen en wetenschap als leidmotief
De verkiezingen zijn net achter de rug. We hebben kunnen horen hoe de verschillende partijen denken te bouwen aan een stabiel en gezond Nederland in de toekomst. Natuur en klimaat zijn daarin belangrijke spelers. De verkiezingsprogramma’s gaven een mooi inzicht in hoe verschillend partijen en daarmee hun achterban zich verhouden ten opzichte van deze thema’s; als beschermer, onverschillig, als gebruiker, de mens als onderdeel van de natuur.
Gezien deze verschillen zullen we een gezamenlijke benadering moeten vinden om de noodzakelijke veranderingen in alle haarvaten van stadsplanning en ontwerp te laten doordringen. Er is al veel fundamentele wetenschappelijke kennis aanwezig over de verhouding tussen gezondheid en natuur. Anderzijds is er nog weinig effectiviteit aangetoond in de ontworpen openbare ruimte. De ontwerpopleidingen onderwijzen in een traditie gericht op esthetiek, beleving en cultuurhistorie. Gezondheid is een nieuw aspect in het curriculum. Er is een inniger huwelijk nodig tussen wetenschap en ontwerpers die onderzoek toepassen met inrichtingsrichtlijnen als resultaat. De ontwerpers van idverde zetten hierop intensief in. Dit kan de gezamenlijke basis leggen voor de excellente groene gezonde stad. Onze tweede stelling is hiervoor een pleidooi:
Effectief groen is groen met waarde die generaties overstijgt, natuur is daarmee het leidend principe voor de inrichting van onze steden.