Klimaatadaptatie, het wordt tijd!

Datum: 25 august 2021

Klimaatadaptatie is een ingreep die we samen moeten verwezenlijken. En het liefst zo snel mogelijk, want zoals het rapport van IPCC al aangeeft, het wordt tijd! De noodklokken worden geluid door zo’n 14.000 topwetenschappers: de klimaatverandering gaat alleen maar sneller, actie is nodig. Natuur, milieu en de mensheid zijn momenteel in het geding. Effectieve klimaatadaptatie is voor een laag gelegen land als Nederland onmisbaar.

Het nieuwste IPCC rapport luidt harder dan ooit de noodklok omtrent klimaatverandering: klimaatverandering heeft op korte termijn rampzalige en onomkeerbare gevolgen voor de planeet en de mensheid. Het huidige klimaatbeleid is niet voldoende om het tij te keren. Weersextremen, zoals hittegolven, droogte en piekbuien nemen toe en de zeespiegel stijgt tot drie keer sneller dan in de jaren ’70. Of het nu gaat om de hoosbuien in Limburg of de drie extreem droge zomers van de afgelopen jaren: de extremen worden heftiger en komen vaker voor. Tel daar een stijgende zeespiegel bovenop en het is geen verrassende conclusie dat klimaatadaptatie de komende jaren een noodzaak is.

De klimaatopgave is een grote uitdaging. Bij het toekomstbestendig maken van onze leefomgeving komen veel facetten kijken. Er is samenwerking nodig vanuit alle disciplines, overheden, bedrijven en particulieren. Vanuit verschillende van deze partijen wordt al hard gewerkt aan een klimaatadaptieve en toekomstbestendige leefomgeving.

Zo zijn waterschappen al eeuwen gewend aan de veranderende omstandigheden als het gaat om de omgang met de weersextremen. Zij kunnen echter het water niet langer naar de hand zetten, maar moeten het de ruimte geven. Het is dus nodig dat water als één van de sturende principes voor de ruimtelijke inrichting voor Nederland wordt gezien, ook binnen stedelijk gebied.

Naast water als sturend principe binnen de ruimtelijke inrichting, is groen één van de meest belangrijke principes. Het toepassen van groen neemt voordelen met zich mee. Het toepassen van beplanting en bomen zorgt ervoor dat water opgevangen wordt (wateroverlast), verdampt wordt (verkoeling), schaduwwerking (hitte) en het blad zorgt in de herfst uiteindelijk voor bodemverrijking waardoor water vastgehouden wordt in de bodem (droogte). Het vergroenen van onze leefomgeving is niet alleen van belang om de gevolgen van de klimaatverandering tegen te gaan, groen zorgt ook voor een aantrekkelijkere leefomgeving en een verhoogde biodiversiteit.

1080
Julia van der Heijden
Julia van der Heijden

Adviseur Klimaatadaptatie, idverde Advies

T: 0348 507 110
E: julia.vd.heijden@idverde.nl

“Het klimaatprobleem is geen probleem voor morgen, maar wel een probleem voor gisteren.”
Julia van der Heijden
Adviseur Klimaatadaptie | NL Terreinlabel Expert

Julia van der Heijden