• Home
  • Blogs
  • Nationale buitenspeeldag: Tijd om naar buiten te gaan!
Blogs
Rozemarijn Weges-Pera
Rozemarijn Weges-Pera

Ontwerper Spelen, idverde Advies
T: 055 312 40 70

12 juni 2024

Nationale buitenspeeldag: Tijd om naar buiten te gaan!

Hoera! De temperaturen stijgen, de zon schijnt vaker en de dagen zijn langer. Tijd om naar buiten te gaan! Natuurlijk kun je een dag naar het strand, bos of hei, of een klompenpad lopen, een wandeling in een natuurgebied volgen, een fietstocht maken of kikkerdril zoeken. Dit kost echter voorbereiding en vrije tijd.

Ga daarom gewoon in je eigen wijk naar buiten! In de meeste wijken in Nederland zijn speelplekken waar volwassenen elkaar ontmoeten en kinderen samen spelen. Maar denk verder dan de schommel en wipkip. Neem stoepkrijt mee en laat de kinderen een parcours maken op de stoep, dat iedereen, inclusief volwassenen, kan volgen. Springen, balanceren, rennen en hinkelen, alles kan. Of neem waterballonnen mee voor een groot watergevecht waarbij iedereen mag meedoen! Heb je geen materialen? Speel dan ouderwets verstoppertje, tikkertje of Anna-Maria-Koekoek. Volwassenen mogen gerust meedoen. Leg de spelregels uit, doe het voor, en voor je het weet doe je gezellig mee. Plezier beleven aan samen buitenspelen stopt nooit.

9

Buitenspelen in het groen is gezond!

Buitenspelen is ontzettend gezond en maakt je blij! Van buitenspelen word je fit, veerkrachtig, lenig en soepel. Het is ook waardevol voor je sociale leven, omdat je makkelijker contact legt tijdens een spelletje.

Onderzoek van Jolanda Maas toont aan dat spelen in het groen, zoals in parken en natuurgebieden, aanzienlijke gezondheidsvoordelen heeft. Het verbetert niet alleen de fysieke, maar ook de mentale gezondheid, voor zowel jong als oud. Door in de natuur te spelen, verminderen stress en angstgevoelens en neemt het gevoel van welzijn toe.

Woensdag 12 juni is het nationale buitenspeeldag. Claim deze dag de straat, stoep, het hofje en het pleintje, nodig iedereen uit om mee naar buiten te gaan en samen te spelen!

20508
Rozemarijn Weges-Pera
Rozemarijn Weges-Pera

Ontwerper Spelen, idverde Advies

T: 055 312 40 70
E: Rozemarijn.Weges-Pera@idverde.nl

“Echte avonturen kun je niet downloaden. Laat alle kinderen buiten spelen. ”