Sport
17 augustus 2021

Nieuwe interactieve Beweegroute

De openbare ruimte wordt steeds meer gezien als een van de meest gebruikte plekken om te bewegen. Zeker naarmate mensen ouder worden, maar ook bij jongeren zie je duidelijk het stijgend belang van de openbare ruimte en natuur voor allerlei sportactiviteiten en sportevenementen. De cijfers: maar liefst 69% van de sportieve populatie maakt graag gebruik van outdoor voorzieningen of natuurlijke locaties voor sportbeoefening*. Natuurlijke omgevingen zoals bossen, parken en ander groen worden dus in toenemende mate belangrijker voor jong en oud. We moeten dus een omgeving zien te creëren waarin iedereen wordt uitgedaagd om te blijven bewegen. Ook de mogelijkheid om gelijk vanaf de voordeur te kunnen sporten, is belangrijk. In de top vijf sporten bij volwassenen zie je sportief fietsen, sportief wandelen en lopen terugkomen. Allemaal sporten die in onze buitenruimte worden beoefend. Deze omgeving moeten we dus verder gaan ontwikkelen zodat deze nog beter benut kan worden en nog meer uitnodigt om te bewegen.

Ons concept voor een interactieve beweegroute maakt het mogelijk om voor alle doelgroepen op zijn of haar niveau te bewegen. Binnen het concept wordt gebruik gemaakt van bestaande elementen in het landschap en bestaande toestellen eventueel aangevuld met nieuwe elementen, die zoveel mogelijk passen bij de specifieke locatie, het plaatselijke landschap en de doelgroepen. Deze route is bedoeld voor kinderen die kunnen spelen, ouderen die kunnen wandelen, en sporters om te kunnen trainen.

Met name voor sporters die graag hun training doen in de buitenruimte is er de sport-route met app-optie. Door het scannen van een QR-code kom je bijvoorbeeld op een website of app van jou buurt of gemeente. Daar kan je vervolgens jouw leeftijd, ervaring en soort training (kracht/uithouding/mobiliteit) invullen. Hierna krijg je per checkpoint op de route een oefening met bijhorende informatie zoals het aantal herhalingen, sets, tijdsduur en aandachtspunten. Het is de bedoeling dat je kunt starten op een willekeurig punt in de route om zo je training te starten. Daarmee krijg je de gewenste variatie in je training, terwijl je ook je trainingen kunt bewaren en prestaties kunt verbeteren.

“Waar maak je deze routes?” , hoor ik je denken. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in een groene bosrijke omgeving, een verbinding tussen verschillende sport- en speelplekken in de gemeente of misschien tussen verschillende belangrijke bezienswaardigheden in stad of dorp. Een simpele maar logische inpassing van de juiste elementen in het landschap, die gezamenlijk de beweegroute vormen. “Voor wie zijn deze beweegroutes?” Voor alle doelgroepen. We willen niet dat selecte groepje sporters bedienen of enkel de spelende kinderen maar juist zo veel mogelijk alle inwoners, en dat kan met een integrale aanpak.

Blog - Interactieve beweegroute

Voor jongeren, volwassenen en ouderen betekent bewegen gezond zijn én blijven. Op deze manier creëren en stimuleren we een omgeving waarin het eigenlijk heel normaal is om te bewegen, waarin het eigenlijk de meest logische keuze wordt.

*Bron: Nationaal Sportonderzoek (NSO), najaar 2017. Bewerking: Mulier Instituut

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Brochure Groener sporten

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden voor uw sportpark? Download dan onze brochure Groener sporten.

Download brochure
Square_Brochure_groener-sporten@2x
Blog - Overzicht - Interactieve beweegroute

Stel mij een vraag