Spelen

#rechtopspelen

Datum: 4 mei 2020
Van spelen worden kinderen sterker, socialer en slimmer. Door te spelen kunnen ze beter risico’s inschatten, beter omgaan met tegenslagen, blijven hun ogen langer goed… Kortom, de lijst met voordelen is bijna eindeloos. En als ze dat spelen in een natuurlijke omgeving doen, buiten tussen de bomen en struiken of in een natuurlijk aangelegde speelplek, zijn de effecten nog groter. In 2018 en 2019 zijn veel onderzoeken gepresenteerd die dit onderbouwen.
Tegelijk zijn er in de afgelopen jaren onderzoeken uitgevoerd, waaruit blijkt dat er steeds minder kinderen buiten spelen. Als ik om me heen kijk, zie ik daarvoor een aantal oorzaken.
  1. Kinderen zijn drukker dan ooit met hobby’s, sporten en clubjes.
  2. Kinderen worden erg aangetrokken door de digitale speelmogelijkheden. Tablets, telefoons, spelcomputers hebben voor kinderen een grote aantrekkingskracht.
  3. Ouders zijn bang voor de risico’s van buiten spelen: kinderen worden vies of nat, kunnen vallen, zich pijn doen of gewond raken.
  4. Bovendien zijn ze buiten uit het directe zicht en dus de controle van ouders. Ouders van nu vinden dat moeilijk.
Er is dus een grote tegenstrijdigheid tussen enerzijds de grote voordelen die steeds beter bekend worden en anderzijds de teruglopende kans om hiervan te profiteren. Daarom wil ik graag een lans breken voor de kinderen van 2020: iedereen heeft #rechtopspelen.
blog_rechtopspelen
Scholen kunnen hieraan bijdragen, en doen dat vaak ook, door het schoolplein zo optimaal mogelijk in te richten. Gemeentes kunnen hieraan bijdragen door te zorgen en te borgen dat de mogelijkheden tot buiten spelen in de beleidsstukken voldoende is vastgelegd, bijvoorbeeld door een speelbeleidsplan op te stellen. Ouders kunnen hieraan bijdragen door vertrouwen te hebben in hun kinderen. Kinderen kunnen dit aan, en ze hebben het heel hard nodig. Buiten spelen doet opgroeien!
“Echte avonturen kun je niet downloaden. Laat alle kinderen buiten spelen. ”

Andere blogs

Groene daken Vogelbuurt
Groendak & Gevelgroen
Groen onderhoud op hoogte vraagt om vakwerk
In stedelijke omgevingen winnen daktuinen steeds meer aan populariteit. Ze brengen niet alleen groen terug in de stad, maar helpen ook bij waterbeheer, het tegengaan van hittestress en het verhogen van de biodiversiteit. Wanneer we spreken over daktuinen, maken we vaak onderscheid tussen..
Lees meer
Weerklokken luiden
idverde Advies
De weerklokken luiden
Het klimaat verandert, dat merkt iedereen ondertussen elke dag. Hete periodes met veel zon worden afgewisseld door hevige neerslag in een korte tijd. Weerextremen beginnen het nieuwe normaal te worden en hebben veel invloed op onze omgeving. Door onze buitenruimtes te voorzien van een toekomstbestendige inrichting kunnen we de impact van deze weerextremen zichtbaar verminderen.
Lees meer
Meer blogs

Groene bedrijventerreinen: toekomstbestendig én aantrekkelijk

Dennis van Kempen
24 juni 2025

Groene bedrijventerreinen zijn allang geen nice-to-have meer – ze zijn essentieel voor bedrijven die toekomstbestendig willen zijn. Als vestigingsmanager bij…

Lees meer

Multifunctionele daken combineren groen en energie: méér dan alleen zonnepanelen

Coen Bal
18 juni 2025

Hoe groen en zonnepanelen elkaar versterken op het dak? Ontdek de voordelen van multifunctionele daken en hoe idverde NL hieraan…

Lees meer

Van traditioneel beheer naar maatschappelijke impact: hoe een beheerteam het...

Kim Opheij
3 april 2025

Tijdens het Nationaal Congres Beheer Openbare Ruimte (NCBOR) gaven we samen met de gemeente Waalre en Vebego Groen een kijkje…

Lees meer